IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Приватизират БФБ-София без участието на международен консултант

Агенцията за приватизация ще ръководи сделката сама, спестявайки разходи

11:44 | 05.07.12 г.
<p>
	Камбаната на БФБ-София <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Камбаната на БФБ-София Снимка: Investor.bg

Приватизацията на Българска фондова борса ще е без участието на международен консултант поради големия разход, свързан с наемането на подобни услуги. Затова Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол ще обяви стандартна процедура по оценка, правен анализ и информационен меморандум през следващата седмица

Информацията е разкрил изпълнителният директор на АПСК Емил Караниколов пред Стандарт.

Това означава, че агенцията ще ръководи сама сделката, а не както беше при Булгартабак АД например, когато в ролята на консултант влезе Citigroup.

Всичко това кореспондира с редица мнения, че цената, на която ще бъде продадена БФБ, не е от значение, тъй като основната цел е инвеститорът да развие родната борса. Очевидно и от АПСК не очакват сериозен приход от бъдещата сделка, пише вестникът.

Вероятно е преценено, че привличането на консултант не е необходимо. Съгласно приетата стратегия като купувачи на БФБ-София и Централен депозитар АД се допускат само водещи световни или европейски борсови оператори.

На изискванията отговарят само най-големите световни борси като London Stock Exchange, Deutsche Boerse, виенската CCE Stock Exchange Group и NASDAQ-OMX.

В този смисъл преговорите ще са само с около 4 потенциални купувачи. През март 2011 г. вицепремиерът Симеон Дянков заяви, че „има огромен интерес от инвеститори към Българската фондова борса (БФБ). Поне шест много сериозни кандидата вече са провели първоначални разговори за влизането им като стратегически инвеститори.“.

Практика е при посещенията си в чужбина вицепремиерът да търси купувач на БФБ-София и Централен депозитар и в този ред на мисли, отказът от международен консултант означава, че той просто не е нужен в преговорите.

Председателят на Съвета на директорите на БФБ-София, Асен Ягодин обяви, че очаква до края на 2012 г. да има договорена продажба на мажоритарния дял в БФБ-София и Централен депозитар със стратегически инвеститор. Очакването му е от март тази година.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 02.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още