IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

КФН отне лиценза на Стандарт Асет Мениджмънт

Фондове на управляващото дружество не са изпълнили задълженията си по обратно изкупуване

22:37 | 04.07.12 г. 2
КФН отне лиценза на Стандарт Асет Мениджмънт

Комисията за финансов надзор е отнела лиценза за извършване на дейност като управляващо дружество на УД Стандарт Асет Мениджмънт АД, съобщи регулаторният оргран.

Отнемането на лиценза на управляващото дружество е на основание чл. 100, ал. 1, т. 4, т. 5 и т. 6, от Закона за дейността на колективните инвестиционни схеми и други предприятия за колективно инвестиране.

Основанието е, че управляващото дружество не отговаря на нормативно установени изисквания за ликвидност, финансовото му състояние е влошено, тъй като финансовият му резултат е загуба в продължение на три последователни финансови години, дружеството е декапитализирано, наблюдава се влошаване на финансовите показатели на организираните от него договорни фондове. Непокриването на изискванията от управляващото дружество е в продължителен период от време, а именно от 2006 г. до 2011 г., съобщават от КФН.

"Налице е и неизпълнение на принудителни административни мерки, приложени с цел осигуряване изпълнението на задължения за обратно изкупуване, които са значително просрочени", заявяват от КФН.

Не се уточнява, кои задължения за обратно изкупуване се визират, но вероятно това са дължимите близо 1 млн. лв. на УПФ Бъдеще.

На 6 март 2012 г. Комисията за финансов надзор задължи управляващо дружество Стандарт Асет Мениджмънт АД да изпълни поръчките по обратно изкупуване, подадени от УПФ Бъдеще в размер на близо 1 млн. лв. в четиридневен срок. Забавеното плащане тогава беше 3 месеца, а в момента вече достига 7 месеца.

Решението за отнемане на лиценза може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му, което не спира неговото изпълнение.

На 27 март 2012 г. Комисията за финансов надзор отне лиценза на инвестиционен посредник Стандарт инвестмънт АД.

През юни 2012 г. Стандарт инвестмънт валутни пазари ООД върна лиценза си на БНБ и вече не е FOREX брокер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още