IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

КТБ иска разрешение от БНБ да включи 9 млн. евро дълг в капитала си от втори ред

Сумата представлява 6-годишен заем от мажоритарният акционер на банката Бромак ЕООД при лихва от 7%

12:57 | 27.06.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
КТБ иска разрешение от БНБ да включи 9 млн. евро дълг в капитала си от втори ред

На 25.06.2012 г. Корпоративна търговска банка АД (КТБ АД) е подала заявление до Българска Народна Банка (БНБ) за издаване на разрешение по чл .4, ал. 5 от Наредба № 8 на БНБ за капиталовата адекватност на кредитните институции, за включване на суми, привлечени като подчинен срочен дълг, в капитала си от втори ред, съобщи банката чрез БФБ. 

Става въпрос за договор за подчинен срочен дълг, сключен между КТБ АД и Бромак ЕООД на стойност 9 млн. евро със срок от 6 години и 7% проста годишна лихва. Дългът се усвоява от банката наведнъж и се погасява на падежа заедно с лихвата.

Изплащането на подчинения срочен дълг не е обезпечено под никаква форма от страна на Корпоративна търговска банка АД. Банката може да изплати предсрочно главницата, само след като получи предварително писмено разрешение за това от страна на БНБ.

Предложената сделка се извършва изцяло в полза на Корпоративна търговска банка АД. Бромак ЕООД е мажоритарен акционер в банката, като притежава 50,29% от капитала й.

Сключването на договора за подчинен срочен дълг не представлява сделка по чл. 114, ал. 1 от ЗППЦК, тъй като общият размер на предоставения през октомври 2011 г. подчинен срочен дълг и на новия подчинен срочен дълг, заедно с включената договорена лихва, е под прага по чл. 114, ал. 1, т. 2 от ЗППЦК.

През октомври миналата година БНБ разреши на КТБ да включи в капиталовата си адекватност подчинен срочен дълг от Бромак в размер на 20 млн. евро, предоставен за период от 6 години и годишна лихва от 7%.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
sonka.74
преди 12 години
КТБ явно се нуждае от тези пари за да може да участва в амбициозната сделката по закупуването на БТК!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още