IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Монбат разпредели 78% от печалбата си за 2011 г. като дивидент

Сумата възлиза на 6,3 млн. лв., като стойността на акция ще стане ясна по-късно, тъй като дружеството има процедура по обратно изкупуване

09:00 | 26.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Монбат разпредели 78% от печалбата си за 2011 г. като дивидент

Общото събрание на Монбат АД, проведено в понеделник, е гласувало единодушно дивидент за 2011 г. в размер на 6,3 млн. лв., става ясно от протокола, публикуван чрез Бюлетин Investor.bg

Сумата представлява 78% от печалбата на компанията за миналата година в размер на 8,111 млн. лв., като остатъкът от 1,811 млн. лв. се отнася към фонд Резервен.

Тъй като дружеството има действаща процедура по обратно изкупуване на собствени акции, които нямат право на дивидент, точната стойност на дивидента на неизкупена акция ще бъде ясна към 14-я ден след датата на събранието, когато по принцип по ЗППЦК се определят акционерите с право на дивидент, след получаване на техния списък от Централен депозитар.

Към 31 март 2012 г. Монбат АД притежаваше 6,01% от собствените си акции, или 2 342 687 броя (от общо 39 млн. издадени), закупени при средна цена от 6,07 лв. Към тази дата дивидентът на неизкупена обратно акция би бил 0,1719 лв.* 

Както бе предложено събранието е гласувало още допълнително възнаграждение за 2011 г. на членовете на Управителния и Надзорен съвети на Монбат АД в общ размер на 250 хил. лв. за всеки един от съветите.

По искане на новите акционери в групата на Приста Ойл Холдинг дружеството е преминало от двустепенна към едностепенна система на управление, в лицето на Съвет на директорите, състоящ се от 9 члена.

За такива с 5-годишен мандат са били избрани: Атанас Бобоков, Иван Карагеоргиев, Петър Петров, Пламен Бобоков, Камен Захариев, Флориан Хют**, Николай Тренчев, Стоян Сталев и Александър Чаушев.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Съветът включва представители на новите акционери в групата на Приста Ойл Холдинг и трима независими директори (последните в списъка), е уточнил г-н Атанас Бобоков. Всеки от членовете на СД ще получава нетно по 2 000 лв. на месец.

След въпроси от акционери Атанас Бобоков е пояснил, че предложението за разпределяне на дивидент не произлиза от новите акционери, а е включено много преди това от Приста Ойл.

Той е заявил също така, че към настоящия момент двойното листване на акциите на Монбат е отпаднало и за в бъдеще не се планира такова. Дружеството имаше намерения за листване във Варшава, където се търгува Софарма.

Акциите на дружеството поевтиняват с 35% за последните 12 месеца до 4,32 лв. за брой и 168,5 млн. лв. пазарна капитализация. Разпределен е и брутен дивидент от 0,175 лв./акция. 

* Дружеството удължи десетата процедура по изкупуване на собствени акции, която изтече на 20 април, със 6 месеца. От нея бяха останали неизкупени 123 793 акции от общо 390 хил. Ако тези акции се изкупят и прехвърлят преди горепосочения срок, и ако приемем, че вече купените по тази процедура са били изкупени преди април, то дивидентът на акция ще е 0,1724 лв.

** Флориан Хют участва в управлението на Penkon Gida A. S., Турция, AND GNG East Ukraine ltd и Setcar Holdings Ltd., Кипър. Справка в интернет показва, че Флориан Хют е инвестиционен директор в ADM Capital, което наскоро придоби дял в собственика на Монбат, а именно Приста ойл.

Участник в сделката е и ЕБВР. В резултат на сделката, в рамките на Приста ойл груп се предвижда обособяване на три подхолдинга, а именно - Prista Holdings B.V. ще консолидира бизнеса, свързан с производство на смазочни масла, Monbat holdings B.V. ще консолидира компаниите от акумулаторното и рециклиращото производство, а Staroil B.V. ще консолидира компаниите, свързани с доставката на базови масла, както и управлението на терминалите за базови масла, собственост на групата.

Свързани компании:

Монбат АД(MONB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още