IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Софарма гласува по 0,07 лв. дивидент на акция за миналата година

Сумата за дивиденти е близо 23% от печалбата на фармацевтичната компания за 2011 г.

13:00 | 20.06.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Софарма гласува по 0,07 лв. дивидент на акция за миналата година

Редовното Общо събрание на акционерите на Софарма АД, проведено вчера в София, е взело решение за брутен дивидент от 0,07 лв. на акция за миналата година, съобщиха от фармацевтичната компания чрез БФБ.

Общата номинална сума на дивидента е 9,24 млн. лв. и представлява 22,7% от неконсолидираната нетна печалба за 2011 г. в размер на 40,791 млн. лв. 10% от печалбата отиват за задължителен резерв, а остатъкът се отнася към допълнителните резерви. 

Реалната сума на дивидента за компанията обаче е 9,021 млн. лв., тъй като към 13 юни 2012 г. Софарма притежава 2,37% от своите акции след обратни изкупувания, които ще се използват при вливането на дъщерни дружества. 

Съветът на директорите бе предложил дивидент за 2011 г. в размер на 6,45 млн. лв., което щеше да означава по 0,049 лв. на акция, или по 0,05 лв. на неизкупена обратно, ако право на дивидент имат само неизкупените акции, каквато практика имаше при Монбат АД.

В съответствие с Правилника на “Централен депозитар” АД, дивидентът ще се изплаща както следва: за акционерите, имащи открити клиентски сметки при инвестиционни посредници – чрез съответния инвестиционен посредник; за акционери без сметки при инвестиционни посредници – чрез клоновете на “Юробанк и Еф Джи - България” АД (Пощенска банка) в страната. 

Изплащането на дивидента ще започне в тримесечен срок от датата на провеждане на Общото събрание на акционерите, на което е взето решение за изплащане на дивидент.

Събранието е освободило от длъжност като член на Съвета на директорите „Унифарм“ АД по искане на дружеството и е избрало за член на Съвета на директорите г-н Огнян Кирилов Палавеев.

Общото събрание е избрало специализираното одиторско предприятие „АФА” ООД, гр. София за проверка и заверка на годишния финансов отчет на дружеството за 2012 г.


 

Свързани компании:

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
unicornblade
преди 12 години
А ти като погледнеш предприятията преди и след приватизацията, пак ли имаш чувството че държавата е лош стопанин?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
qsnovidka
преди 12 години
Нали уж щеше дивидента да е 60% от печалбата или Огнян Донев трябва да заделя за адвокатски хонорари,че както са го подкарали да го съдят за измами и пране на пари? Само да не стане Софарма отново държавна,че тя приватизацията и както и на много други е доста съмнителна,а държавата не е никак добър мениджър?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още