IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агрия Груп закупи още два арендатора на земи в Североизточна България

Елит-86 ЕООД и Грувър ЕООД притежават права за арендоване на общо 15 066 дка земеделски земи

13:32 | 20.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Агрия Груп закупи още два арендатора на земи в Североизточна България

В резултат на прието на 11 юни 2012 година решение на Съвета на директорите на Агрия Груп Холдинг АД, на 15 юни 2012 година холдингът е сключил предварителен договор за придобиване на 100% от капитала на две компании, развиващи търговска дейност в сферата на агропроизводството в района на Североизточна България (община Генерал Тошево, област Добрич) - Елит-86 ЕООД и Грувър ЕООД, съобщиха от Агрия чрез БФБ.

Компаниите са титуляри на право на собственост на активи и права. Става въпрос за недвижими имоти (стопански постройки, ведно с прилежащ терен), движими вещи (селскостопанска техника с прикачен инвентар) и права за арендоване на общо 15 066 дка земеделски земи. 

Сделките предстои да бъдат финализирани в срок до края 2012 година. Сделките не попадат в приложното поле на чл.114, ал.1 от ЗППЦК, тъй като такъв тип сделки, съгласно предмета на дейност на Агрия Груп Холдинг, в съответствие с разпоредбата на чл.114, ал.8 от ЗППЦК, са в рамките на обичайната търговска дейност, представляваща съвкупността от действия и сделки, извършвани от дружеството в рамките на предмета му на дейност, се казва в съобщението.

Сделките са в изпълнение на част от инвестиционната програма на холдинга в направление увеличаване на обработваемите земеделски площи и засилване на ескпортната ориентация на компанията, каквато е стратегията за развитие в дългосрочен план, се казва още там.

Придобиването на права на обработка на земеделски земи посредством придобиването на действащи компании създава увеличение на мащаба на бизнеса на холдинговата група и разбира се възможност за мащаб в обработките, което е от съществено значение в агропроизводството, посочват от Агрия.

Същевременно локацията на формирано земеделско стопанство, включващо зърнобаза с логистичен център Генерал Тошево е в непосредствена близост с Пристанище Варна и Пристанище Констанца, което подсигурява потенциал за оптимизиране на експорта на зърно, а оттам и засилване на експортното направление от дейността на холдинга, уточняват от компанията.

Обработваната високо плодородна земя, формирането на ново земеделско стопанство, включващо зърнобаза за съхранение на зърно и близостта на същото до основни пристаница, създава възможности за увеличение на търгуваните обеми зърна (включително и от външни доставчици), за развитие на експортното направление от дейността на групата и е предпоставка за по-устойчиви перспективи за развитие на дългосрочен устойчив бизнес, изтъкват от холдинга.

Свързани компании:

Агрия груп холдинг АД(AGH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още