IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ПИБ издаде втория транш от емисията хибриден дълг

Първият беше издаден през март 2011 г., като новите книжа дават възможност за ръст на кредитният портфейл с над 320 млн. лв.

11:00 | 11.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
ПИБ издаде втория транш от емисията хибриден дълг

Първа инвестиционна банка е издала втория транш от 20 млн. евро от емисията хибриден дълг за 40 млн. евро, като книжата са регистрирани в Централен депозитар на 4 юни 2012 г., показва справка на Investor.bg.

Книжата са с фиксирана лихва от 12,75% годишно. Общо емисията е за 40 млн. евро и годишният разход за лихви ще бъде 9,97 млн. лв.

Първият транш беше регистриран на 17 март 2011 г., като тогава книжата даваха възможност за ръст на кредитният портфейл с над 320 млн. лв. Вероятно ефектът от новата емисия е същият, тъй като БНБ не е променяла изискванията за капиталова адекватност.

"Лихвените условия се обуславят от характеристиките на емисията облигации, които от своя страна се определят от изискванията на БНБ за това какви инструменти могат да се включат в капитал от първи ред", уточниха от ПИБ преди година.

"Нивото на лихвата (12,75%) не може да се съпостави с лихвата по други пазарни сделки, тъй като това е съвсем нов за българския пазар инструмент, станал възможен с промените от 31 декември 2010 г. в наредба 8 на БНБ за капиталовата адекватност на кредитните институции и няма други издадени такива инструменти, с които да се направи сравнение. Ръководството счита, че за целите на емисията (включването като капитал от първи ред, т. е. от най-високо качество) размерът на лихвения процент е оправдан и приемлив", се казваше в съобщението.

Първа инвестиционна банка (ПИБ) отчете спад на печалбата с 32% на годишна база до 6,3 млн. лв. за първото тримесечие на 2012 г. Нетният лихвен доход намаля със 7% на годишна база до 36 млн. лв., но нетния доход от такси и комисионни се увеличи с 4,1% до 15,7 млн. лв. Административните разходи се увеличиха с 5,8% на годишна база до 38,2 млн. лв.

Свързани компании:

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още