IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Разпродажби по основни позиции доведоха до ново дъно за SOFIX

Проблемите за борсата са фундаментални и ако продължаваме да си заравяме главите в пясъка, не ни чака нищо добро, смята Владислав Панев от Статус Капитал

16:37 | 31.05.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Разпродажби по основни позиции доведоха до ново дъно за SOFIX

Индексите на БФБ приключиха със спадове днешната сесия, както следва: SOFIX (-1,7%) до 293,96 пункта, BG40 (-0,7%) до 108,82 пункта, BGTR30 (-0,5%) до 249,10 пункта и BGREIT (-1,3%) до 67,58 пункта.

“Разпродажби по някои основни позиции доведоха до ново тригодишно дъно за SOFIX. Сред най-засегнатите позиции бяха двата вида акции на Енемона, след като компанията представи слаб тримесечен консолидиран отчет", коментира за Investor.bg Владислав Панев*, председател на СД на УД Статус Капитал.

"Евроинс (-10,9%) също беше под силен натиск, като отбеляза историческо дъно. Негативните новини за някои от основните кредитополучатели на ПИБ (-9,9%) поставят под натиск и тази позиция. Добре се представят акциите на ФеърПлей Пропъртиc АДСИЦ (+5%). Вчера ръководството обяви очаквания за с 50% по-висок дивиент през следващата година", допълни той.

"Смятам, че проблемите на борсата са фундаментални и ако продължаваме да си заравяме главите в пясъка, не ни чака нищо добро. Лошите практики са прекалено видни, за да се правим че не ги забелязваме. Странното е, че за това не се пише, както и че отговорните органи не вземат отношение”, заяви анализаторът.

Търговията на пазара на акции на БФБ днес възлезе на 838 хил. лв., като с най-голям оборот бяха Маунтин Парадайс Инвест АДСИЦ (0%) – 264 хил., Енемона (-0,2%) – 97 хил. и Сити Пропъртис АДСИЦ (-14%) – 78 хил.

На борсата бяха прехвърлени близо 20% от капитала на Сити Пропъртис на стойност 78 хил. лв. при цена от 0,60 лв. за акция - спад от 14% спрямо последната сделка от 21 май.

При други 10 емисии търговията бе между 10 и 50 хил. лв. Търгуваха се общо 72 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи е 19/36, а при 17 позиции не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-силен ръст са акциите Болкан енд Сий Пропъртис АДСИЦ (+15,1%), а с най-голям спад са тези на Актив Пропъртис АДСИЦ (-18%) и привилегированите книжа на Енемона (-14,4%). 

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
popo323
преди 12 години
Ха ха дъно , дъното ще е след като падне под 200 При положение ,че всеки собственик на дружество може да *** както си иска и нито е задължен да дава определен дивидент , нито да подкрепя цената под определено ниво тепърва потегляме към нови дъна С всеки ден купувачите и обемите намаляват , да му мислят пенсионните фондове Скоро ще се окаже ,че са загубили 50% от капиталите си , ама не е фатално де Те и без това са бушони които ще изгърмят , едва ли някой очаква да раздават някога пенсии , те просто са направени една шепа тарикати да гепят парите на работещите балъци и после спокойно ще си фалират Или пък ще раздават допълнителни пенсии по 25-30лв , когато хляба ще е 10лв
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Ceco
преди 12 години
е, хубава работакак ще сме като щрауситеето дойдоха мастите - АА и сие и ....................:)всичко вече ще е ОК
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още