IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Избраха Такев, Големански, Апостолов и Рабаджийски за директори в ЦД

Те ще работят за трансграничен клиринг и сетълмент, както и за въвеждането на нова информационна система в централния депозитар

13:05 | 21.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Избраха Такев, Големански, Апостолов и Рабаджийски за директори в ЦД

Общото събрание на акционерите на Централен депозитар АД е избрало четирима нови членове на Съвета на директорите. Прессъобщението за избирането им е изпратено от БФБ-София.  

Това са Апостол Апостолов – председател на Надзорния съвет на Тексимбанк, Иван Такев – изпълнителен директор на Българска фондова борса-София АД, Ангел Рабаджийски – изпълнителен директор на инвестиционен посредник Карол и Теодора Ангелова.

В новото ръководство на Централния депозитар остава досегашният член на Съвета на директорите Васил Големански - изпълнителен директор на Българска фондова борса-София АД. Поради изтичане на мандатите им са освободени Калинка Кирова, Иван Димов, Пенка Кратунова и Николай Борисов.

Апостол Апостолов е бивш изпълнителен директор на Централен депозитар, БФБ-София, Агенцията за приватизация и председател на Комисията за финансов надзор.

„Новото ръководство ще работи активно за изпълнение на трансграничен клиринг и сетълмент, въвеждането на нова информационна система за депозитара и привеждане на услугите на Централен депозитар в съответствие с международно приетите практики. Разбира се, голямата цел е приватизацията в пакет на депозитара и Българската фондова борса, която очакваме да приключи до края на годината”, заяви Васил Големански.

Общото събрание освободи досегашните членове на Съвета на директорите поради изтичане на мандата им. Мандатът на новото ръководство на Централния депозитар ще е пет години.

През март тази година Министерството на финансите възложи на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол продажбата на държавния дял от малко над 50% в капитала на БФБ-София, в комбинация с мажоритарния дял в Централен депозитар АД.

Така преди приватизацията БФБ-София и Централен депозитар ще имат общи ръководители в лицето на Големански и Такев.

 

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още