IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Големански: Няколко български компании имат интерес към листване в Румъния

Това е причината българският и румънският депозитар да осъществят директна връзка помежду си, която е първата подобна за нашата институция

12:43 | 15.05.12 г.
Автор - снимка
Редактор
В. Големански: Няколко български компании имат интерес към листване в Румъния

Няколко български компании проявяват интерес към листване в Румъния, каза Васил Големански, член на Съветите на директорите на Централен депозитар АД и БФБ-София АД на пресконференция по повод подписването на споразумения за директна връзка между депозитарите на България и Румъния.

По силата на споразуменията, подписани в София днес, ще може да се прави трансфер на акции между двете институции, както и ще се регулират корпоративните събития, като дивиденти, права за участие в увеличение на капитала и други.

Това е първата директна връзка на Централен депозитар АД с друг депозитар. Досега имаше само индиректна връзка с Полския депозитар, чрез посредничеството на Уникредит Булбанк.

Централен депозитар работи по директна връзка с Виенския капиталов пазар, както и с борсата във Варшава. Работи се и по връзка с Clearstream, част от групата на Дойче бьорзе (Deutsche Borse).

Правим връзка с даден депозитар, само когато има изявено желание от бизнеса, тоест ще има практическа полза от нея.

В Румъния е значителна част от бизнеса на някои големи български борсови компании, сред които Еврохолд България, чийто румънски застраховател е в пъти по-голям от Евроинс АД. Също така рециклиращ завод на Монбат АД е в Румъния, а бизнес там има и Каолин.

От Букурещката фондова борса изявиха желание български посредници да станат техни членове, а румънски на Българската фондова борса – София АД. И двете страни са в Европейския съюз и това може да стане на база уведомителен режим с единния паспорт.

Борсите в София и Букурещ работят по общ индекс, който да е подходящ за ETF и фондове, следящи индекси, заяви Георги Български, член на Съвета на директорите на БФБ-София. Оборотът на борсата в Букурещ е 10 пъти по-голям от нашия, като евентуалният общ индекс може да съдържа 5 български и 10 румънски компании.

Ще бъде организирана и среща в Букурещ, на която българските компании ще бъдат представени на румънските институционални инвеститори и посредници.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още