IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Обсъжда се увеличение на глобите за публичните дружества до 10% от оборота

Предвижда се всички публични дружества в ЕС да публикуват информация на едно място, каза Антония Гинева от КФН

14:58 | 07.05.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Обсъжда се увеличение на глобите за публичните дружества до 10% от оборота

„Обсъжда се евродиректива, налагаща увеличение на глобите за публичните дружества до 10% от оборота“, заяви на конференция, организирана от БФБ-София, Антония Гинева, член на Комисията за финансов надзор, изпълняващ длъжността на заместник председател на управление Надзор на инвестиционната дейност.

„В България в момента имаме най-ниските глоби за публичните дружества в рамките на ЕС, като например, ако за дадено провинение глобата у нас е минимум 250 евро, то във Франция максимумът е 10 млн. евро, тоест не може да има такава разлика между минимум и максимум, когато директивата влезе в сила. Следователно минималната санкция у нас ще расте“, сподели Гинева.

Основните санкции са за непубликуване на информация. Предвижда се всички публични дружества в Европейския съюз да публикуват информация (отчети) при еднакви стандарти и на едно място, вероятно в уеб страницата на Европейския регулатор за ценни книжа и пазари (ESMA).

В проекто-директивата се обсъжда налаганите глоби да бъдат обявявани, включително и размерът им.

„Също така се предвижда да се спира правото на глас на акционер, който не е обявил, че притежава участие кратно на 5%“, анонсира Гинева.

Обсъждат се и много тежки санкции за физическите лица, като максималната предвиждана глоба е 5 млн. евро.

"Проекто-директивата може да доведе до публикуването на отчети на шестмесечна база и от нашите компании, а не на всеки три месеца, както досега", стана ясно на конференцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Carl Johnson
преди 12 години
...продължавайте да ритате умрялото куче, продължавайте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още