IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

SOFIX затвори на тригодишно дъно, малко над 300 пункта

Очевидно системата не работи и има нужда от сериозни промени, или дори рестарт, коментира Владислав Панев, председател на СД на УД Статус Капитал

15:05 | 26.04.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
SOFIX затвори на тригодишно дъно, малко над 300 пункта

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, спадна с 0,7% в днешната сесия до ниво от 300,06 пункта при оборот от 296 хил. лв. От началото на седмицата индексът е на минус 1%.

За последно индексът е затварял под 300 точки на 8 април 2009 г. - 296,28. BG40 прибави 0,3% до 104,32 пункта, BGTR30 нарасна с 0,5% до 251,37 пункта, а BGREIT се понижи с 0,5% до 62,87 пункта.

„SOFIX приключи търговията днес на ниво от малко над 300 пункта, което е тригодишен минимум на затваряне на индекса (стойности под 300 имаше по време на някои сесии в последно време). Очевидно системата не работи и има нужда от сериозни промени, или дори рестарт. Проблемите са във всички участници на пазара, като се тръгне от надзорния орган, мине се през мениджмънта на най-търгуваните компании и се стигне до институционалните инвеститори", заяви за Investor.bg Владислав Панев*, председател на Съвета на директорите на УД Статус Капитал.

"Темата какво трябва да се направи е много дълга и беше разисквана на не едва или две конференции, но само със събития нищо няма да стане. Време е да изискваме повече стриктност при прилагането не само на буквата, но и на духа на законите от страна на всички участници на пазара. Съответно интересът на инвеститорите, били те в акции, взаимни или пенсионни фондове, да се издигне в култ. Ако това не се случи, нямаме никакво право да изискваме от държавата да пуска нови пакети на борсата, или пък от инвеститорите (чуждестранни или местни) да купуват акции“, коментира той.

На пазара на акции на БФБ търговията днес възлезе на 389 хил. лв., като с най-голям оборот бяха Адванс Терафонд АДСИЦ (0%) – 114 хил., Стара планина Холд (+1,8%) – 68 хил. и ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ (0%) – 65 хил. При други 4 дружества търговията бе между 10 и 20 хил. лв.

Търгуваха се общо 55 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи е 22/18, а при 15 позиции не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-силно повишение са акциите на Стара планина Холд (+1,8%), а с най-голям спад са книжата на Химимпорт (-5,6%), Софарма (-3,2%) и Неохим (-2,4%).

Вчера Неохим отчете 25% ръст на продажбите за първото тримесечие, но печалбата спада с 37% на годишна база поради увеличение на запасите от продукция и незавършено производство. 

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
melon
преди 12 години
Хайде - скоро и 10 годишно дъно! Хаирлия да е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
ivo111
преди 12 години
А "професионалиста" от Статус нещо системата иска да рестартира. Виж си портфейла и доходността и тогава коментирай . Срам нямат тия наши измислени брокерчета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
forexar
преди 12 години
Когато се изкарват компании като Албена и Корпоративна с лека ръка е очевидно, че има сериозен проблем с този индекс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Internet
преди 12 години
Владо, времето на т. нар. *** ПАРИ свърши, сори!С тях свърши и БФБ!Мъка, нали! Но е факт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още