IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Липсата на свеж ресурс и регулациите са проблемите пред БФБ

Българските компании не оповестяват прогнози и виждания за бизнеса си, което е стандарт за чуждите борси, посочи Даниела Петкова от ПОК Доверие

12:21 | 25.04.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Експерти: Липсата на свеж ресурс и регулациите са проблемите пред БФБ

Според Камен Колчев, модератор на събитието, българските компании могат да се сравняват с румънските като качество. Освен това за него приватизацията на БФБ-София и Централен депозитар трябва да стане възможно най-скоро. "Мечтата ми е да видя българските емитенти на екрана на Deutsche Boerse, защото това ще донесе видимост на пазара ни", каза той.

"Да не забравяме, че няма пазар, който не се е възстановил рано или късно, като това ще се случи и с нашия", заяви Камен Колчев, председател на СД на Елана финансов холдинг.

„БФБ-София направи нова сегментация именно за да изчисти компаниите, които не публикуват нормална информация и няма как да работиш с тях и да им се довериш. За примиум сегмента има изискване за публикация на докладите и вътрешната информация на английски език. Така че работим за това те да се държат като нормални публични компании. На 7 май правим изрична среща с компаниите по темата прозрачност“, заяви Васил Големански, изпълнителен директор на БФБ-София.

„Важно е да се знае кой стои зад собствеността. Вече беше въведено разкриване на реалните собственици в управляващи дружества, посредници, застрахователи. При публичните дружества се разкриват лицата с над 5%, така че е осигурен някакъв минимум, който не е достатъчен. Трябва тази регулация да се доведе докрай“, заяви Димана Ранкова, зам.-председател на КФН в оставка.

„Има манипулации на пазара и аз пусках писма до КФН, когато забележех нещо, но тъй като не видях резултат, им пуснах писмо, че повече няма да изпращам сигнали“, заяви Огнян Донев, изпълнителен директор на Софарма АД.

„Дългата серия от това да не правя нищо с парите си, освен да ги държа в банка, си казва своето в ниската ликвидност на БФБ-София. Единствено ако емитентите покажат стабилни резултати и рязко подобрение, може да станат атрактивни. Очертаващият се риск депресията да продължи дълго не предполага инвестициите в акции да бъдат увеличавани“, обяви Донев позицията си като индивидуален инвеститор.

„Държавата ще работи за приватизация на повече държавни пакети през БФБ-София, както и за приватизацията и интегрирането на БФБ и Централен депозитар със световните пазари, като ще приемем само добър стратегически партньор за купувач“, заяви Боряна Пенчева, заместник-министър на финансите.

Тя акцентира върху това, че България има стабилна макроикономическа среда, като МФ се старае да подобри инвестиционната среда, включително чрез развитието на пазара на ДЦК, с цел да има инвестиционна алтернатива в България, за да се спре отливът на портфейлни инвестиции.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
kaputov
преди 12 години
Важно е да се знае кой стои зад собствеността. Вече беше въведено разкриване на реалните собственици в управляващи дружества, посредници, застрахователи. При публичните дружества се разкриват лицата с над 5%, така че е осигурен някакъв минимум, който не е достатъчен. Трябва тази регулация да се доведе докрай, заяви Димана Ранкова, зам.-председател на КФН в оставка.Има манипулации на пазара и аз пусках писма до КФН, когато забележех нещо, но тъй като не видях резултат, им пуснах писмо, че повече няма да изпращам сигнали, заяви Огнян Донев, изпълнителен директор на Софарма АД.И двамата не направиха нищо при поредното източване на "Арома".Госпожата не забрани на офшорните мажоритари да гласуват за изкупуване на акциите на "Астера козметикс".Те обаче не се наложи да присъстват,защото предложението се прие с гласовете на "Телекомплект",в което пък мажоритар е господин Донев :) Малко странно звучат коментарите им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
BigBear
преди 12 години
Необходима е повече информация за публичните дружества в България.- заяви Даниела Петкова, изпълнителен директор на ПОК ДовериеСъщото е нужно и за пенсионните фондове - защо покупките на фондовете излизат веднъж годишно при това само в балансите - тъй като управлявате публични средства на милиони българи е нужно да се представя информация ежемесечно, плюс при всяко чувствително променяне на позиция +-10 % или отваряне нова инвестиция ПФ трябва да го обявяват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още