IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН не одобри промени в устава на ЕЛАРГ поради неспазване на срок за публикация

Промяната включваше намаляване на прага от 75% от представения капитал при вземане на съществени решения, като например ликвидация

10:16 | 23.03.12 г.
Автор - снимка
Редактор
КФН не одобри промени в устава на ЕЛАРГ поради неспазване на срок за публикация

Комисията за финансов надзор отказа да одобри промяна в устава на Еларг фонд за земеделска земя АДСИЦ, тъй като не са спазени изискванията на закона и актовете по прилагането му. Решението е взето на заседание на регулатора от 21 март 2012 г.

Предложението за промяна в устава намаляваше размера на мнозинството, необходимо за решения като промяна в устава, преобразуване и прекратяване на дружеството, увеличение и намаление на капитала, както и за избор и освобожване от отговорност на членовете на Съвета на директорите и определяне на тяхното възнаграждение и гаранцията за управлението им.

На практика се предлагаше гласуването да става с мнозинство от 50% плюс 1 глас, а в сегашният устав предложението е 75%.

Направен от КФН анализ на представената промяна в устава и съпоставката й с действащото търговско законодателство е установил, че последната съответства на изискванията на закона, предвид което може да бъде одобрена.

От друга страна въз основа на представените в КФН документи и след анализ на действащата нормативна уредба е установено, че не са изпълнени процесуалните и материалните изисквания на закона за промяна на устава на дружество със специална инвестиционна цел, доколкото е налице процесуално нарушение. То се изразява в неспазване на срок по ЗППЦК за предоставяне на поканата за свикване на общо събрание на акционерите в КФН и обявяването й чрез медия (срокът е 30 дни).

От КФН също така са издали временна забрана за публикуване на търгово предложение от Бор Ин АД, гр. Пловдив за закупуване чрез инвестиционен посредник Капман АД, гр. София на акции на Полиграфия АД, гр. Пловдив от останалите акционери на дружеството.

Свързани компании:

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ - ликвидирано(4EC)

Полиграфия АД(52P)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още