IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ-София: Желаещите да заплатят таксата на ОЦК са добре дошли*

Случаят няма да е прецедент при спряна от търговия емисия заради неплатена такса за поддържане, заяви членът на СД на борсата Георги Български

12:44 | 20.03.12 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Георги Български.&nbsp;<em>Снимка: Личен архив</em></p>

Георги Български. Снимка: Личен архив

Вчера БФБ-София спря търговията с 33 емисии поради неплащане на годишната такса за поддържане на регистрирана емисия през 2012 г.

Сред спрените емисии е тази на Оловно-цинков комплекс АД. Дружеството е в деликатно финансово положение, след като не е изплащало заплатите на работниците си и според синдикатите не фукционира. Загубата му за 2011 г. е 15 млн. лв.

Има ли възможност друг да плати таксата на ОЦК и така търговията с акциите му да бъде възстановена? Зададохме няколко въпроса в тази връзка на Георги Български, член на СД на БФБ-София и директор на Дирекция Търговия, Емитенти и Членство.

- Г-н Български какъв е рамерът на дължимата такса от ОЦК, поради неплащането на която е спряна търговията?

Предмет на търговска тайна. Ако дадено лице заяви официално, че би желало да поеме таксата, ще го информираме официално, лично.

- Възможно ли е таксата да бъде заплатена от лице, различно от ОЦК?

Да, възможно е. Правилникът и тарифата на Борсата го допускат.

- Има ли други дружества, за които е получавано плащане не от емитента, а от друго лице?

Да.

- Кои са тези дружества?

- Предмет на търговска тайна. Инвеститори, които имат интерес да заплатят таксата са добре дошли. Нека се свържат с нас на bse@bse-sofia.bg.

Поглед в тарифата на БФБ-София показва, че минималната годишна такса за поддържане на регистрация на емисия акции е 1 000 лв. без ДДС, а максималната е 3 000 лв. без ДДС. Затова таксата на ОЦК, както и на другите спряни от търговия емитенти е в този диапазон. Таксата за поддържане на регистрацията на облигационна емисия е фиксирана 1 000 лв. без ДДС.

Дружество, което вероятно не си плаща таксата само е Химко АД.

Ако някой плати таксата вместо емитента обаче може да създаде заблуждение, че дружеството се интересува от борсовото си бъдеще, а действителността да не е такава.

* По-късно през деня бе оповестено, че търговията с акциите на ОЦК и облигациите на Балканкар Заря ще бъде възстановена от утре, 21 март 2012 г., след като някой е платил таксите за емисиите. Актуализирано към 16:30 ч.

Свързани компании:

ОЦК АД /в несъстоятелност/(5OTZ)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:58 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Натрий
преди 12 години
Отговорите на два от общо четири въпроса започват с "Предмет на търговска тайна .." Друг пък е много казващото "Да". За мен това означава следното:1) Не съм питал шефа и не знам какво точно да ти отговоря. Т.е. да не сбъркам някъде.2) Не ме занимавай!3) Не съм много наясно какво ме питаш.4) Ти да не си от ТВ7?Много странно интервю. Кое му е тайната на между 1000 и 3000 лв? Или е оборота, или е броя сделки, или е размера на емисията. Може и в комбинация. Виж ако критерият е този ме кефи, а онзи не, тогава е оправдано да е ТТ.;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 12 години
Благодаря, ще актуализирам. Както и с това, че някой вече е платил и облигациите на Заря и акциите на ОЦК. За облигациите таксата е 1 000 лв. без ДДС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
admi
преди 12 години
Мариане,едно уточнение:Таксите 1 000 -3 000 са без ДДС.т.е. реалните са 1 200 - 3 600 лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
kat123
преди 12 години
Това е рекет от страна на БФБ срещу емитентите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още