IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

КФН: Задължително търгово и при придобиване на над 1/3 от капитала

С промени в ЗППЦК се предвижда възможност за увеличаване на капитала в полза на ръководството и служителите

13:26 | 16.03.12 г. 4
КФН: Задължително търгово и при придобиване на над 1/3 от капитала

Комисията за финансов надзор е приела на първо четене промени в Закона за публично предлагане на ценни книжа (ЗППЦК). В 14-дневен срок всички заинтересовани лица могат да представят бележки по проекта, като предложенията за промени в ЗППЦК и мотивите към тях са публикувани в уеб страницата на КФН.

В новия ЗППЦК се предлага въвеждането на нов праг за задължително отправяне на търгово предложение, като той е при преминаване на граница кратна на 1/3 от гласовете в общото събрание на акционерите.

Предвидена е възможност за увеличаване на капитала на публично дружество в полза на членове на управителния и/или контролния орган и/или негови работници или служители, като същевременно са поставени ограничения, гарантиращи интересите на акционерите на дружеството и относително запазване на участието им.

Предлага се също така отпадане на публикацията за старт на публично предлагане в Държавен вестник.

Заляга изборът на довереник на облигационерите да бъде одобряван от общото събрание на облигационерите, с оглед избягване на едностранното му определяне от емитента и гарантиране на интересите на кредиторите.

Въведено е допълнително изискване към съдържанието на проспектите за облигации, където изрично да посочват условията и реда за извършване на промени в условията на емисиите.

Променени са изискванията във връзка с извършването на оценките на обезпеченията по облигационни емисии, като задължението за възлагане е на довереника на облигационерите.

Предвижда се и защита на акционерите от сделки извършени от дъщерно дружество, има и промени при дефиниране на понятието "свързани лица" при търгово предлагане на ценни книжа.

За гарантиране на взамнията на Фонда за компенсиране на инвеститорите се предвижда при неплащане на вноските от даден инвестиционен посредник, лиценза му да бъде отнеман.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
Спящият бик
преди 12 години
А завареното положение? Да не се окаже, че почти всички трябва да обявят търгово или да продават, за да слязат до под 1/3?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
Мажоритаря
преди 12 години
По-интересно е следното.... "Предвидена е възможност за увеличаване на капитала на публично дружество в полза на членове на управителния и/или контролния орган и/или негови работници или служители, като същевременно са поставени ограничения, гарантиращи интересите на акционерите на дружеството и относително запазване на участието им"Това според мен е абсурд, анти-пазарно и т.н. Ако това се приеме напускам БФБ завинаги...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
luvara
преди 12 години
Бъдете по-конкретни като пишете.Задължението за търгово при 1/3 е само при условие че в публичното дружество няма лице или лица притежаващи на 50 на сто от гласовете на ОСА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още