IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

БФБ със символичен оборот в очакване на ребалансирането на SOFIX

Промените влизат в сила от 19 март, но пренастройването на портфейли ще е възможно до утре

10:56 | 15.03.12 г. 3
БФБ със символичен оборот в очакване на ребалансирането на SOFIX

Оборотът на БФБ-София е в размер на символичните 20 хил. лв. тази сутрин, като SOFIX се покачва с 0,55% до 312,33 пункта.

Почти половината оборот, или 7 980 лв., се пада на акциите на Софарма АД, които поскъпват с 3,7% до 2,8 лв. за брой. Като най-тежка акция в SOFIX именно Софарма води до неговото повишение.

При този оборот може да пропуснем измененията на останалите индекси.

Драма на БФБ-София все пак има и тя е свързана с цените, на които фондовете, следящи SOFIX, ще продадат книжата си в Албена АД и КТБ АД (които излизат от индекса) и ще купят Булгартабак холдинг АД и ЕЛАРГ ФЗЗ АДСИЦ (които влизат).

"Промените в индекса, които влизат в сила от 19 март, ще доведат до известно раздвижване най-вече по отношение на влизащите и излизащите компании", заяви вчера за Investor.bg Тамара Бечева*, анализатор в ИП Елана Трейдинг.

Вероятно ще има раздвиждване и при 13-те компании, оставащи в SOFIX, тъй като малко или много теглата им в индекса са се променили за последните 6 месеца и ще трябва да се ребалансират с покупки или продажби.

Индексните фондове (фондовете следящи SOFIX) трябва да ребалансират портфейлите си до утре (петък), за да може от понеделник да са в крак с новата структура на борсовия измерител.

С най-голям ръст тази сутрин са акциите на Фазан АД, които поскъпват с 9,23% до 1,278 лв. за акция, а лидери по спад с по 6% са Биовет АД и Доверие обединен холдинг АД до съответно 4,5 лв. и 1,032 лв. за акция.

Данните са актуални към 10:30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 12 години
Сосно раздвижване ще има, когато тръгнат сборищата на дивидентоснасящите компании. Дотогава пълнете си... но......ного тихичко... ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
forexar
преди 12 години
С тази политика и с тези безумни размествания и 20 хиляди са много.Жалко ... много жалко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
SEBULBA
преди 12 години
20 бона... че аз толкова пъхам на вечер в гащите на стриптизьорката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още