IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

КТБ ще проучва възможностите да се листва на чужда фондова борса

На предстоящото общо събрание на банката ще бъде предложено да не се разпределя дивидент за 2011 г.

16:59 | 14.03.12 г. 4
Автор - снимка
Редактор
КТБ ще проучва възможностите да се листва на чужда фондова борса

Акционерите на Корпоративна търговска банка АД ще гласуват за овластяване на Управителния съвет да проучи възможностите за допускане на акциите на банката за търговия на регулиран пазар в държава-членка на Европейския съюз, гласи дневният ред на свиканото за 25 април 2012 г. общо събрание на акционерите.

На чужда борса (тази във Варшава) вече се листваха Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ, Софарма АД и Еврохолд България АД. Засега обаче търговията и с трите не е съществена, дори спрямо ниските обороти на БФБ-София.

Интерес за листване на чужда борса проявяват още Монбат, Каолин и Енемона.

На редовното общо събрание на КТБ ще се гласува също така предложение печалбата за 2011 г. в размер на 61 млн. лв. (спад с 18% на годишна база) да бъде отнесена във фонд резервен и да няма разпределение на дивидент. Предлага се подобно решение да бъде гласувано и за печалбата през 2012 г.

Печалбата за четвъртото тримесечие на 2011 г. е 15,6 млн. лв. (спад с 16% на годишна база).

Останалите решения са рутинни за редовно общо събрание на акционерите и включват приемане на отчети, освобождаване на ръководството от отговорност за дейността през 2011 г., избор на одитор за 2012 г. и други.

За последните 12 месеца акциите на КТБ поскъпват с 4,7% до 81 лв. за брой и 486 млн. лв. пазарна капитализация. Поради непокриване на критерия за брой сделки (750 на година), от 19 март 2012 г. дружеството излиза от индекса SOFIX.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
zabluden
преди 12 години
КТБ се разраства доста бързо и сигурно има нужда от нов капитал за да може да продължи да се развива и да увеличава клиентите си и никак не е лошо все повече български компании да се листват и в чужбина с което да доказваме,че има доста качествени компании в България които заслужават интереса на чуждите инвеститори и борси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
4ubaka
преди 12 години
свършиха балъците тук,та се търсят такива задграница, а там далЕ ще има такива да купуватартията на компания чийто фрий флоте 17.53%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
aleksandyr_kah
преди 12 години
"Поради непокриване на критерия за брой сделки (750 на година), от 19 март 2012 г. дружеството излиза от индекса SOFIX" - винаги ме е дразнело това - да не направиш 750 сделки и да си аут! Тъпо, но факт! Интересно ми е дали банката ще се пробва в чужда борса, пожелавам им успех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
ivan_mitev5577
преди 12 години
Листването на чужда борса е добър вариант за Корпоративна търговска банка! Може спокойно да се пробва в някоя държава-членка на ЕС. Мисля, че банките а една от сериозните у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още