IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Счетоводители срещу инвеститори - кой по-добре оценява компаниите?

Акциите на много публични дружества се търгуват с пъти под собствения им капитал, като при някои причината може би е наличието на мажоритарен собственик

16:37 | 14.03.12 г. 7
Автор - снимка
Редактор
Счетоводители срещу инвеститори - кой по-добре оценява компаниите?

Дали обаче причината за тези разлики не е преди всичко наличието на мажоритарен собственик, който може да реши да вземе повече от пропорционално полагащия му се дял от "баницата"?

Това е типичен порок на българския капиталов пазар, за разлика от развитите и дори от този в Сърбия, където например ликвидните банки или нямат основен собственик или това е държавата. В Румъния сред 6-те най-ликвидни дружества, също няма мажоритарен собственик.

Дружествата, листвани на БФБ-София със значителна разлика между размера на собственият капитал и пазарната капитализация са много.

Например неконсолидираният собствен капитал на Корпорация за технологии и иновации Съединение е 26,5 млн. лв. към края на 2011 г., а текущата пазарна капитализация вчера бе 2,16 млн. лв., или над 10 пъти по-малко.

При друг бивш приватизационен фонд, а именно Синергон холдинг, собственият капитал превишава пазарната капитализация 24 пъти.

Собственият капитал на Фонд имоти АДСИЦ е 20 млн. лв. към 31 декември 2011 г., а пазарната капитализация 2 млн. лв. Дружеството няма мажоритарен собственик.

При Топливо АД, дъщерно дружество на Синергон холдинг АД, съотношението P/B (цена/собствен капитал) е 12 пъти.

При Доверие обединен холдинг АД консолидираният собствен капитал е по 8 лв. на акция, а текущата цена е 1,10 лв. Дружеството няма мажоритарен собственик, но има основен акционер, който упражнява контрол.

Има и много други подобни примери. Само бъдещето ще покаже, дали счетоводителите или инвеститорите са прави в оценката си за активите на тези дружества.

Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Топливо АД(TOPL)

Корпорация за технологии и иновации Съединение АД(KRS)

Фонд имоти АДСИЦ(FUES)

Синергон Холдинг АД(SNRG)

Доверие Обединен Холдинг АД(DUH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 36 rate down comment 4
cokrat1
преди 12 години
Хубаво е, че пишеш ....почти.... Едновремешния главен счетоводител днес се нарича - съставител. Преди да хулиш съставителите ....ето ти текста от закона за счетоводството...който е пределно ясен.Чл. 36. (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) Съставителите на финансовите отчети отговарят за организацията на счетоводната дейност в предприятието.Тоест, той отговаря само за ...организацията на счетоводството....А тя организацията зависи сещаш се от кого....нали???При това положение защо ГФО не е верен и честен попитай "НЕГО"....боса...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 33 rate down comment 7
rdjarov
преди 12 години
Главен счетоводител във фирма се пенсионира и на farewell партито шефът на фирмата го пита, John вече толкова години работи за фирмата и пред всички служители мога с гордост да кажа - всичко извърши съвестно и безгрешно! Кажи - каква е тайната? John с типичната "благост и скромност" (граничащо с многозначително мълчание) изказал тайната: "Всяка сутрин с идването на работа първата ми "работа" бе да отворя чекмеджето на бюрото си ... Там винаги имаше плик с бележка, която четях - "лява ръка - дебит/ дясна ръка - кредит"!Може да звучи елемнтарно за 21 век, но нашите счетоводители като че ли все още отварят "чекмеджета", вместо да развиват така необходимата в стратегията на формата "счетоводна политика"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 37 rate down comment 5
cokrat1
преди 12 години
Истината е, че на мажоритарите /така е за съжаление тук/ не им пука за истинската цена на активите. От това страда много пазара на акции и др. Ако се дадат повече права на миноритарите те ще натискат чрез КФН за реална цена на активите. За това трябват някой промени в нормативната уредба.Например.1. Миноритарите да избират ДВИ-то с определен мандат от тях. 2. Миноритарите да имат един член в бордовете. Това няма да повлияе нито на йота на управлението. Такъв може да бъде независимия член на борда както е сега по закона.3. Миноритарите да получават известие за общото събрание на дружеството с дневния ред по поща, имейл и т.н.Пазара на борсата се прави от миноритари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 29
melon
преди 12 години
Грешиш в името...Правилно е Кадесария!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 30
aldy
преди 12 години
"...Това е типичен порок на българския капиталов пазар, за разлика от развитите и дори от този в Сърбия, където например ликвидните банки или нямат основен собственик или това е държавата..."Ако има някакъв въпрос към горната констатация, той може да е само от рода на "Ние Мутроландия ли сме или Мутростан?"... И това обяснява всичко. Но ако сме Мутроландия, все пак може да се каже, че сме близо до Европа, затова считам, че напълно заслужаваме името Мутростан, но по-към Африка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
хръм
преди 12 години
То за да извадиш желязото си трябват вложения. Само най-работливите братя го работят това, обикновено нощем, за да им е по-хладно, не за друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още