IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ще бъде отражението на последните развития в Гърция върху България?

Според анализатори се е разминал черният сценарий за неконтролируем фалит и връщане към драхмата, като за България може да има и позитивни ефекти

12:24 | 13.03.12 г. 6
Какво ще бъде отражението на последните развития в Гърция върху България?

Във връзка с последните събития около гръцката криза запитахме анализатори какъв ще бъде ефектът от дълговите преструктурирания в Гърция и по-специално върху българските банки с гръцки капитали, върху гръцкия бизнес у нас, върху БФБ-София и върху цената на българския дълг?

Гено Тонев, инвестиционен консултант в УД Юг Маркет Капитал Мениджмънт:

Почти никакъв, защото нищо не се е променило. За съжаление южните ни съседи не успяха да направят "сделката на живота си" и се обрекоха на същите мъки и лишения, каквито биха имали, ако бяха обявили един обикновен, старомоден фалит.

С тази разлика, че сега дългът им вместо да намалее се увеличи (107 млрд. номинална редукция за сметка на нови 130 млрд. от EFSF), докато при фалит всички кредитори щяха да преглътнат загуба на 70-80 на сто от главницата и Гърция щеше да оцелее.

Дори можеше да се върне на дълговите пазари до 4-5 години, когато евентуално ще е смъкнала дълга си до под 50 на сто от БВП - нещо, което след дълговия суап едва ли ще се случи през следващото десетилетие, защото никой нормален инвеститор не би дал заем на държава с дълг/БВП от 170% (и расте), и която има практиката да прехвърля всички загуби само върху частните си кредитори.

Красимир Йорданов, портфолио мениджър в УД ДСК Асет Мениджмънт:

Гръцката криза е резултат на дългогодишно разпределяне на доходи и държавни харчове, които както се оказа впоследствие икономиката на страната не може да си позволи.

Поради това, независимо дали Гърция ще направи нужните реформи за връщане към конкурентоспособност или ще спре плащанията по външния дълг и ще излезе от еврозоната, доходите на гърците ще спаднат значително в краткосрочен план. Разликата е, че в първият случай няма да има резки сътресения, докато при втория – икономиката, финансовата и банковата система на Гърция ще изпаднат в колапс.

От тази гледна точка преструктурирането на гръцкия дълг е стъпка в правилната посока, но за сбъдване на оптимистичния сценарий е нужно страната да спазва стриктно предписанията на международните кредитори за редуциране на фискалния дефицит. В противен случай, както правителството, така и частният сектор, скоро няма да могат да се върнат на международните пазари.

Дълговата криза в Гърция ще се отрази на банките с гръцки капитал у нас така, както се отразява и досега – дъщерните поделения в България връщат постепенно на своите собственици в Гърция отпуснатите преди кризата дългосрочни заеми, като ги заменят с вътрешен ресурс.

При всички положения проблемите на южната ни съседка влияят отрицателно на преките чуждестранни инвестиции у нас, но засега няма отрицателни ефекти върху пазара на вътрешния държавен дълг, поради значителните количества свободен кеш във финансовата система и свързаното с това високо търсене на български ДЦК.

Владислав Панев, председател на Съвета на директорите на УД Статус Капитал:

Финансовата криза има отражение не само върху българските банки с гръцки собственици. По принцип международните банки ограничиха финансирането на поделенията си в Източна Европа. Очаквам част от гръцките банки у нас да бъдат продадени на нови собственици, като процесът може да започне и до края на годината.

Мисля, че рисковете за държавните дългове в Европа ще започнат да намаляват през годината, затова и поне международните процеси ще съдействат за намаляване на рисковата премия по български дълг. Друг е въпросът дали вътрешните процеси няма да действат в обратната посока. Надявам се, че не.

Последна актуализация: 04:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 12 години
Ам аз съм съгласен да ни анексират,. после ще станем малцинство и ще се научим да си отстояваме правата. :DA пък тя земята и благата и в момента и без това не се разпределят между българите, тъй че няма да загубим много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Много добре казано! И най-лошото е че от 1300+ години правене на грешки така и не ни дойде акъла и сме разделени на племена, които мислят само за себе и това води до негативи за всичките... И не мога дори за упражнение на мисълта да измисля някакъв сценарий в който поне малко да мръднат нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
И що си мислиш, че някой на нас ще ни опрости дългове?Само ще ти припомня, че след двете световни войни се случва точно обратното. България отписва голям за нейните размери немски дълг. Обаче ние щото сме прости(и обявени за победени) даже плащаме репарации общо над 50г. Неспособността на БГ дипломацията е толкова голяма, че по скоро нейната намеса води до по тежки последици. Например с медиците ни в Либия е точно такъв пример: Надка вместо да врътне една френска любов на Кадафито и да се приключи трябваше 10г. и накрая Франция да ги отърве. На всичкото отгоре ние бяхме обещали да купим едни стари френски курвети, дето ББ ги отказа. От там и тесла за Шенген. Та сами се прецакваме винаги. Ако се набалбукаме с кредити най-много да ни анексират и да се приключи с жалките ни опити за държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
0pk
преди 12 години
ами как да се отрази, освен да се поучим от тях и ние така да направим...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още