IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юристите на ЕЛАРГ мислят как да осребрят инвестицията от 33% в Агроменидж АД

АДСИЦ-ът е изплатил част от неустойката на обслужващото си дружество, за да направи ликвидацията си възможна

12:47 | 06.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Юристите на ЕЛАРГ мислят как да осребрят инвестицията от 33% в Агроменидж АД

Юристите на ЕЛАРГ фонд за земеделска земя АДСИЦ все още изготвят юридически най-целесъобразното решение на въпроса за реализирането на стойността на закупените от ЕЛАРГ 33% от акциите на Агроменидж АД (в контекста на гласуваната ликвидация на АДСИЦ-а - бел. ред.)

Това е заявил изпълнителният директор на ЕЛАРГ ФЗЗ АДСИЦ Андрей Круглихин на проведеното на 29 февруари 2011 г. общо събрание на акционерите, показва протоколът, публикуван чрез Бюлетин Investor.bg.

Агроменидж АД притежава 49,9% от капитала на ЕЛАРГ ФЗЗ АДСИЦ.

Акционерът Елана Балансиран Долар Фонд, чрез пълномощника си Вяра Иванова е попитал, защо ЕЛАРГ вече е изплатил 9 млн. лв. от договорената неустойка за прекратяване на договора за обслужване между ЕЛАРГ и Агроменидж?

Андрей Круглихин е отговорил че "на Агроменидж му е било на практика невъзможно да гласува за ликвидацията, предвид обвързващия акционера договор за кредит, заемът по който би станал предсрочно изискуем, при евентуално решение за прекратяване на дейността на ЕЛАРГ. Поради тази причина, и след получаване на уверение от страна на Агроменидж АД, че при решаване на проблема с предсрочната изискуемост на заема, този акционер ще даде позитивиния си вот за прекратяване на дружеството, фондът е заплатил авансово част от договорената неустойка на Агроменидж АД, като междувременно фондът е взел всички необходими мерки да обезпечи вземанието си за връщане на тази сума в случай, че общото събрание на акционерите не гласува за ликвидация."

От протокола става ясно, че неустойката е в размер на 13 млн. лв. и ако не бъде намерен купувач на парцелите в местността Камбаните в София на по-висока цена от 13 млн. лв., то Агроменидж АД ще получи именно тези парцели.

Коментирана е и сделката с акционера Био Фарминг АД, който ще получи 19 386 дка земеделска земя и 1 млн. лв. като ликвидационен дял за акционерното си участие в ЕЛАРГ.

На този въпрос е отговорил избраният за ликвидатор Веселин Данев. По думите му "предмет на сделката са малко над 8% от земята на фонда, срещу почти 18% от акциите му".

Също така Веселин Данев е уточнил, че се прогнозира ликвидационната цена на една акция да бъде над 1,50 лв., като е възможно да достигне 2 лв. Уточнено е и, че възлагането на земя в ликвидационната квотата на акционер, ще става на база решение на общото събрание на акционерите, като няма да се допускат преференции в разпределянето на земите.

Гласуваният срок за ликвидация е 1 година, като на събранието е постъпило и предложение за 3 години. Веселин Данев е отговорил, че решението за едногодишния срок е взето от Съвета на директорите с аргументите, че по-краткият срок би могъл да бъде винаги удължен, докато при определяне на един тригодишен срок и същевременно по-ускорено приключване на ликвидацията, ще са налице пречки за удовлетворяване на вземанията на акционерите, произтичащи от техния ликвидационен дял.

Данев е уверил всички акционери, че няма да има случай на продажба на по-ниски от пазарните цени под натиск на арендатори в различни региони, като основната цел ще бъде както и до сега максимални печалби за акционерите на дружеството.

Във връзка с възлагането на активи на фонда на отделни акционери Данев е обяснил, че има законовоустановени процедури, като при гласуване на такова решение заинтересованият акцоионер, като страна по сделката, няма да може да гласува, а самото възлагане ще бъде осъществявано на цени поне над 20% от минималните пазарни цени, така както е заложено в ликвидационния план.

На събранието е била повторена тазата на Съвета на директорите, обявена още на 23 ноември 2011 г., а именно, че "ликвидацията на фонда ще даде възможност на акционерите ни да получат средства, по-близки като стойност до пазарната цена нa активите, която е много по-висока от пазарната капитализация на дружеството в момента."

На 29 февруари 2012 г. се проведе и редовно общо събрание на акционерите на ЕЛАРГ за 2011 г., като то гласува за брутен дивидент от 0,072121608 лв. на акция.

За последните 12 месеца акциите на ЕЛАРГ ФЗЗ АДСИЦ поскъпват с 52% до 1,25 лв. за акция и 74 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ-облигации падежирани(4ECA)

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ - ликвидирано(4EC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още