IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите на БФБ отскочиха, но приключиха февруари с понижения

През месеца единствено BGREIT се повиши, като АДСИЦ-ите продължават да се радват на солиден интерес, констатира Гено Тонев от Юг Маркет Капитал Мениджмънт

17:17 | 29.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Индексите на БФБ отскочиха, но приключиха февруари с понижения

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, се повиши с 1% в днешната последна февруарска сесия до ниво от 308,94 пункта, но приключи месеца със спад от 2,9%. За седмицата индексът е на плюс 2,5%, но от началото на годината е надолу с 2,7%.

BG40 отстъпи с 0,5% през февруари (+3,6% в днешната сесия), BGTR30 загуби 3,9% (+1,9% днес), а единствен BGREIT отбеляза ръст от 3,9% (-0,2% днес). Индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими активи е скочил с 15% от началото на 2012 г.

"Днешните по-сериозни повишения на индексите едва ли са предизвикани от договорните фондове, тъй като по доста позиции обемите не бяха символични. За ДФ края на месеца е като всеки друг понеже те не се отчитат на месечна база. Може би зад тези движения стоят други институционални инвеститори, които търсят по-големи ръстове в цените по ликвидни позиции, което не може да стане с ниски обеми", коментира за Investor.bg Гено Тонев*, инвестиционен консултант в УД Юг Маркет Капитал Мениджмънт.

"Всъщност днес беше кулминацията на процес на повишения на някои цени, който бе доловим още от миналата седмица. Емоциите при АДСИЦ-ите още не са затихнали, като тези дружества продължават да се радват на солиден интерес. Като цяло на борсата при не малко акции има ясно изразена положителна тенденция при реално търсене и предлагане. При банките обаче е налице натиск на продавачите, който се дължи на специфични за конкретните емисии фактори, а не на състоянието на сектора", допълни той.

"Някои спекуланти вероятно ще се опитат да изпреварят събитията около предложението за разширяване на кръга от допустимите инвестиции на Сребърния фонд. Това би могло да доведе до раздвижване по емисии от индексите на БФБ, в които фондът може да получи разрешение да инвестира, но е по-вероятно ресурсите му да се насочат към погасяване на падежиращата тази година емисия еврооблигации на страната и/или към вътрешен дълг. По принцип обаче съм на мнение, че такъв тип фондове не трябва да имат експозиции към държавата, чиито евентуални бъдещи финансови проблеми са призвани да разрешават", сподели анализаторът.

На пазара на акции на БФБ търговията днес възлезе на 775 хил. лв., като с най-голям оборот бяха Плевен-Булгартабак (+6,3%) – 161 хил., ФНИ България АДСИЦ (+2,1%) – 113 хил. и София Комерс - Заложни къщи, обикновени (+6,1%) – 90 хил. Още при 10 емисии търговията надвиши 10 хил. лв.

Търгуваха се общо 64 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи е 37/18, а при 9 позиции не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-силен ръст са акциите на Меком (+21,8%), а най-много се понижават книжата на Енемона (-3,1%).

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още