IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите на БФБ приключиха на положителна територия

Възможността Сребърният фонд да инвестира в родни акции кара дългосрочните инвеститорите да се оглеждат, смята Петър Василев от Алфа Асет Мениджмънт

15:52 | 28.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Индексите на БФБ приключиха на положителна територия

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, се повиши с 1% в днешната сесия до ниво от 308,94 пункта, като расте с толкова и от началото на седмицата.

Останалите борсови индекси се покачиха с по 0,4% - BG40 до 104,84 пункта, BGTR30 до 254,81 пункта, а BGREIT до 58,83 пункта. 

„Борсовите индекси се оцветиха в зелено при оборот от едва половин милион лева. Сред основните печеливши бяха компаниите в индекса SOFIX. Една от възможните причини за това е оповестената идея т. нар „Сребърен фонд“ да може да инвестира до 10% от активите си в акции, включени в основните борсови индекси. Макар засега това да е само предложение, което не е ясно дали и кога ще се случи, по-дългосрочните инвеститори започват да се оглеждат за по-ликвидните позиции, включени в индексите“, коментира за Investor.bg Петър Василев*, портфолио мениджър в Алфа Асет Мениджмънт.

На пазара на акции на БФБ търговията днес възлезе на 425 хил. лв., като с най-голям оборот бяха ФНИ България АДСИЦ (+0,7%) - 58 хил., Плевен-Булгартабак (0%) – 55 хил., М+С хидравлик (-0,8%) – 53 хил. и Монбат (+0,8%) – 52 хил.

Вчера след борсовата сесията Монбат обяви 33% спад на продажбите си през януари на годишна база и 89% спад на печалбата преди данъци.

Търгуваха се общо 51 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи е 23/18, а при 10 позиции не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-силен ръст са акциите на Еврохолд (+6,7%), а най-много се понижават книжата на Енемона (-1,6%).

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още