IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът постепенно свиква с ниските обороти

Това обаче го вкарва във все по-трудна за излизане ситуация, смята Благовест Крачев от Карол

15:52 | 21.02.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Пазарът постепенно свиква с ниските обороти

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, се понижи с 0,4% в днешната сесия до ниво от 309,26 пункта, като от началото на седмицата е на практика без промяна.

BG40 отстъпи с 0,2% до 104,19 пункта, BGTR30 е надолу с 0,04% до 256,77 пункта, а единствен BGREIT нарасна - с 1,1% до 57,34 пункта.

„Доста по-активна търговия видяхме днес както откъм брой сделки (180 – бел. ред.), така и като ефективен оборот. Пазарът постепенно свиква с ниските обороти и търговия, което малко по малко го завлича във все по-трудна за излизане ситуация“, заяви за Investor.bg Благовест Крачев*, брокер в ИП Карол.

„Освен ентусиазъм на световните пазари и в това число на българския, друг катализатор за повишаване на ликвидността биха били нови инструменти за търговия, като например къси продажби и маржин търговия или пък търговия с някой от индексите под някаква форма (фючърс или сертификат). Едни работещи промени в системата на Централен депозитар, биха създали основа за разработването на необходимия допълнителен инструментариум на пазара“, коментира брокерът.

На пазара на акции на БФБ търговията днес възлезе на 359 хил. лв., като с най-голям оборот бяха КТБ (0%) - 87 хил., Монбат (+0,8%) - 63 хил., Инвестиционна Компания Галата (-0,8%) - 38 хил. и ФНИ България АДСИЦ (+2,7%) - 32 хил.

На пазара на акции се търгуваха общо 44 емисии, като съотношението печеливши/губещи е 24/25, а при 10 позиции не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-силен ръст са акциите на Булгартабак (+6,9%) и Първа Инвестиционна Банка (+4,7%).

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Carl Johnson
преди 12 години
Аз пък бих търгувал с индекс, къси продажби, а защо не и на маржин. Какво пречи да има инструменти, който не иска, да ползва само тези, които са му необходими. И аз в килера имам поялник, но го ползвам, само като ми потрябва ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Bill-bg
преди 12 години
Според мен пък такива инструменти въобще няма да повлияят на борсата на този етап..... даже мисля че са вредни точно сега. Ама брокерчетата това си знаят, това си пеят....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
ТАТО
преди 12 години
..........друг катализатор за повишаване на ликвидността биха били нови инструменти за търговия, като например къси продажби и маржин търговия или пък търговия с някой от индексите под някаква форма (фючърс или сертификат)Да ама май ще си остане само пожелание
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още