IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трябва ли да има обедна почивка на БФБ?

Инвеститори и брокери са раздвоени след решението на борсата за удължаване на сесията до 17 ч., което не предвижда почивка

12:18 | 15.02.12 г. 3
Трябва ли да има обедна почивка на БФБ?

Инвеститори и брокери са раздвоени дали има нужда от обедна почивка на БФБ-София, показва анкета на Investor.bg.

Официално такава няма да има, гласи решението на пазарния оператор за удължаване на сесията от 2 юли 2012 г. до 17 ч. Отпада и междинният аукцион между 10:50 ч. и 11 ч.

Ето как отговарят представители на инвестиционната общност на въпроса дали трябва да има обедна почивка на борсата.

Цветослав Цачев, ръководител отдел Анализи в ИП Елана Трейдинг:

- Не. Пазарите в Европа и САЩ не почиват.

Христо Владимиров, анализатор в ИП Ти Би Ай Инвест:

- При липса на активна търговия липсата на обедна почивка едва ли ще е проблем за повечето посредници. Но за по-малките с един брокер такава пауза ще е от полза. Увеличаването на търговската сесия само по себе си няма да реши никакви проблеми на родната борса. Не съм чул чуждестранен инвеститор да се е отказал да инвестира на българския пазар, защото не му харесва работното време на борсата. Същевременно сме свидетели на поредица търговски сесии без една сделка по основни позиции. Това решение само ще обремени работата на инвестиционните посредници и управляващите дружества при извършването на преоценките на портфейлите.

Радо Рачев, изпълнителен директор на ИП Булброкърс

- Да има обедна пауза.

Светозар Абрашев, изпълнителен директор на ИП София Интернешънъл Секюритиз АД:

- Решението на БФБ за удължаване на търговската сесия от 2 юли до 17 ч., може да донесе само плюсове, не виждам минуси. Не приемам аргумента, че в по-дълга сесия ще се удължат и периодите без сделка. Удължените часове за търговия ще привлекат повече чуждестранни участници на пазара, които са следили или следят българската борса, а въпросът дали да има или не обедна почивка в разширената сесия е просто детайл.

Пламен Дерменджиев, банков експерт и инвеститор:

- Да, и то колкото може по-дълга.

Гено Тонев, инвестиционен консултант в УД Юг Маркет Капитал Мениджмънт:

- На мен ми е безразлично дали ще има обедна почивка или не, като повече клоня към това да няма. Промяната цели покачване на обемите на търговия с оглед съвпадане на работния ден с този в Европа, така че почивката едва ли се вписва в генералната идея за по-дълга борсова сесия.

Николай Мартинов, инвеститор, бивш брокер:

- Да има поне 30 минутен аукцион, който реално ще си бъде 30 минутна почивка. Ще е полезно за брокерите и професионалните инвеститори.

Стефан Асенов, консултант:

- Това е технически въпрос, който трябва да се реши по целесъобразност от ръководството на БФБ. Но при заложена идея да се синхронизира търговията с чуждите пазари от Западна Европа и Северна Америка, както и създаването на продукти, базирани на взаимни индекси и възможността за арбитраж при двойни листвания, не е необходима обедна почивка. Хипотетично, въвеждането й ще затрудни процеса.

Желание за обедна почивка демонстрират 58% от гласувалите в анкета в Коментари на Investor.bg, където има и 32 мнения по темата.

Обедна пауза в търговията е характерна за някои азиатски страни, като например в Япония тя е 60 минути, а в Хонг Конг дори 90 минути. В съседна Турция също има продължителна борсова обедна почивка.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
bstoyano
преди 12 години
подкрепям Христо Владимиров от TBI Invest. Ликвидността на пазара няма да се оправи в няколкото минути обедна почивка.Нужно е нещо радикално, а не "пудрене". Бих искал след 6 месеца да видя коректен анализ на ефекта от тази мярка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
ceneto
преди 12 години
е тая обедна почивка тя ли е най-важния въпрос та вече 3 ти ден слушаме, кой какво казал за мен по-интересно ще е да чуя горните, какви други промени трябва да се направят на БФБ според тях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 3
unseen
преди 12 години
Що не ги питате дали искат зимна и/или лятна ваканция.Може и по една кофичка кисело млеко /все пак трудна професия/.Всички знаем един доставчик от форумите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още