IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX излезе на плюс в края на сесията

Слабата активност позволява дори и най-малкият обем за продажба да окаже сериозен натиск върху цените, коментира Тамара Бечева от Елана Трейдинг

15:42 | 13.02.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
SOFIX излезе на плюс в края на сесията

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, прибави 0,1% в първата сесия за седмицата до ниво от 308,82 пункта. BG40 спадна с 0,5% до 105,70 пункта, BGTR30 е надолу с 0,1% до 256,40 пункта, а BGREIT се понижи с 0,3% до 56,29 пункта.

„SOFIX беше на негативна територия през цялата сесия, но благодарение на ръста на някои от компонентите си успя да затвори с минимално повишение, въпреки незначителния брой изтъргувани акции“, заяви за Investor.bg Тамара Бечева*, анализатор в ИП Елана Трейдинг.

„Активността на инвеститорите се запази на долната граница и през днешния ден. Не бих казала, че има някаква конкретна посока на търговия в момента. Посоката на движение се определя от слабата активност на пазарните участници, което позволява дори и най-малкият обем за продажба да окаже сериозен натиск, и обратно“, коментира тя.

„Няма очаквани корпоративни новини, които да повлияят на търговията поне до края на седмицата. Консолидираните отчети на холдингите се очакват в края на месеца. Банковият сектор остава на фокус. Червеният цвят ще е предпочитаният тази седмица поради празниците утре, но да се надяваме това да не важи за БФБ“, допълни анализаторът.

На пазара на акции на БФБ търговията днес възлезе на 527 хил. лв., като с най-голям оборот бяха ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ (-0,6%) – 150 хил. и Монбат (+1,4%) – 121 хил. При други 7 дружества търговията бе между 10 и 70 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 52 емисии, като съотношението печеливши/губещи е 18/25, а при 9 позиции не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Химмаш (+5,7%) и Каолин (+4,4%), а с най-силно понижение са книжата на БГ Агро (-2,5%) и Софарма имоти АДСИЦ (-2,5%).

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
termit
преди 12 години
С 5 акции по 5 позиции в края на сесията и всички са щасливи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
jordanvete
преди 12 години
ами, ако спрат от ЕЛАНА да продават, пазарът мойе да тръгне в синхрон със западният
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още