IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Поява на големи пакети при някои АДСИЦ ограничи ръстовете

Очаквам известна консолидация при популярните дружества за недвижими имоти, последвана от нови повишения, коментира Владислав Панев от Статус Капитал

15:58 | 02.02.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Поява на големи пакети при някои АДСИЦ ограничи ръстовете

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, се понижи с 1,4% в днешната сесия до ниво от 317,10 пункта, като от началото на седмицата е на минус 1,1%. BG40 спадна с 1,5% до 107,47 пункта, BGTR30 отстъпи с 1% до 263,91 пункта, а BGREIT загуби 1,1% до 56,44 пункта.

„Днес беше ден за успокояване на страстите на БФБ. Ръстовете при част от АДСИЦ-ите се поуспокоиха, като причина за това са появилите се големи пакети за продажба при някои от тях. За сметка на това търсенето беше за по-малки обеми. За пореден път сред най-губещите акции се наредиха тези, от които не се очаква да разпределят дивиденти в скоро време, като ликвидността при тях продължава да изтънява“, заяви за Investor.bg Владислав Панев*, председател на СД на УД Статус Капитал.

„На мнение съм, че ще станем свидетели на известна консолидация при популярните дружества за недвижими имоти, поне докато големите пакети не намерят новите си собственици. След това очаквам нови повишения. При спекулативните компании очаквам все по-слаб интерес към покупки и замразяване на търговията, освен ако мажоритарните им собственици не решат друго“, предвижда анализаторът.

На пазара на акции на БФБ търговията днес възлезе на 306 хил. лв., като с най-голям оборот бяха Адванс Терафонд АДСИЦ (0%) – 62 хил., Елхим Искра (-4,1%) – 26 хил., Химимпорт (-4%) – 26 хил., ПИБ (-4,8%) – 22 хил. и КТБ (-4%) – 22 хил.

ПИБ и КТБ са подали оферти за обслужване на фонда за жилищно обновяване, обявиха днес от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

На пазара на акции се търгуваха общо 43 емисии, като съотношението печеливши/губещи е 12/22, а при 9 позиции не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с ръст са единствено акциите на Фонд имоти АДСИЦ (+5,8%), а с най-голям спад са книжата на Трейс Груп (-5%) и ПИБ (-4,8%).

Днес Трейс отчете 66% спад на годишна база на неконсолидираната печалба за 4-то тримесечие на 2011 г. За цялата минала година печалбата е 6,6 млн. лв., като намалява с 52% на годишна база.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 12 години
"...освен ако мажоритарните им собственици не решат друго :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още