IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата - ЕЛАРГ ФЗЗ АДСИЦ

Дружеството поскъпна с 16% на борсата, като от предложението за ликвидация през ноември ръстът е 70%

19:55 | 28.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
Акция на седмицата - ЕЛАРГ ФЗЗ АДСИЦ

Kнижата на ЕЛАРГ Фонд за земеделска земя АДСИЦ бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в седмичното издание на рубриката "Акция на седмицата".

Акциите на АДСИЦ-а поскъпнаха с 15,9%, отстъпвайки по ръст на БФБ само на Първа Инвестиционна Банка (+16,2%), ако не броим символичната търговия по позициите на Ямболен и Специализирани Бизнес Системи.

Акциите на ЕЛАРГ ФЗЗ АДСИЦ са поскъпнали със 70% след предложението за ликвидация, направено от Съвета на директорите му на 23 ноември 2011 г. с мотива, че това ще даде възможност на акционерите да получат много повече от борсовата цена на акциите.

Прогнозният ликвидационен дял за акция на ЕЛАРГ е над 1,50 лв., заяви в интервю за Investor.bg в началото на декември Веселин Данев, изпълнителен директор на Агроменидж АД - обслужващото дружество на ЕЛАРГ, който бе предложен за ликвидатор на фонда.

През седмицата на БФБ бяха изтъргувани акции на дружеството за 12 млн. лв., след като Био Фарминг ООД, 98,25% собственост на София франс ауто АД, закупи 18,58% от АДСИЦ-а за 11,873 млн. лв.

През април 2011 г. София Франс Ауто АД придоби арендатор (Агро инвест инженеринг АД) с около 30 000 дка собствена земеделска земя в района на Лом.

София Франс Ауто АД е вносител на автомобилите с марка Пежо за България, като за периода 2008-2010 отчита 78 млн. лв. печалба.

Възможно е продавач да са пенсионните фондове на пенсионноосигурителната компания Алианц България, тъй като броят акции съответства на тяхното притежание само преди два месеца.

По данни от последния отчет, към 30 септември 2011 г. ЕЛАРГ притежава около 250 хил. дка земеделска земя. 

Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за вземане на инвестиционно решение.
 

Свързани компании:

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ-облигации падежирани(4ECA)

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ - ликвидирано(4EC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още