IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оборотът на борсата се върна на обичайното си ниво

Не очаквам предстоящият отчетен сезон на БФБ да се отрази на пазара, заяви Тамара Бечева от Елана Трейдинг

16:37 | 18.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
Оборотът на борсата се върна на обичайното си ниво

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, се повиши с 0,6% в днешната сесия до ниво от 316,57 пункта. BG40 спадна с 1% до 110,29 пункта, а BGTR30 се понижи с 0,4% до 262,57 пункта.

„След извънредното повишаване на оборота вчера, изтъргуваният обем на БФБ падна до обичайното си напоследък ниво под половин милион лева. Въпреки двата поредни дни на повишение, SOFIX все още е на минус от началото на годината", коментира за Investor.bg Тамара Бечева*, анализатор в ИП Елана Трейдинг.

"Инвеститорите остават предимно в ролята на наблюдатели. Ще е необходим осезаем приток на капитали, за да се раздвижи търговията и да видим един работещ пазар. Цените на акциите в момента ги превръщат в подценен актив", допълни тя.

"Предстоящите събития в краткосрочен период са публичното предлагане на Дир.БГ и публикуването на неконсолидираните годишни отчети до края на месеца. Не очаквам нито едно от двете да се отрази на пазара. Финансовите резултати за предходните тримесечия имаха еднократен ефект и то върху отделни компании“, припомня анализаторът.

На пазара на акции на БФБ днес търговията възлезе на 381 хил. лв., като една трета от нея се дължеше на Адванс Терафонд АДСИЦ (+1,4%) - 127 хил. лв. В месечния си бюлетин вчера дружеството обяви, че е купило нови 6 349 дка през декември.

По оборот следват Унифарм (+12%) – 51 хил. лв., ЦКБ (-1,7%) – 38 хил. лв., Химимпорт (0%) – 33 хил. лв. и Синергон (-2,7%) – 26 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 55 емисии, като съотношението печеливши/губещи е 22/25, а при 8 позиции не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-силен ръст са акциите на Унифарм (+12%), Стара планина Холд АД (+4,5%) и Софарма имоти АДСИЦ (+3,1%), а с най-голям спад са книжата на Машстрой (-73%).

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още