IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оборотът на пазара на акции на БФБ падна до 70 хил. лв.

Напоследък при негативни новини купувачите изтеглят поръчките си, а продавачите не са склонни да продават на всяка цена, констатира Даниел Димитров от Реал Финанс Асет Мениджмънт

14:53 | 16.01.12 г. 6
Автор - снимка
Създател
Оборотът на пазара на акции на БФБ падна до 70 хил. лв.

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, се понижи с 0,4% първата сесия за седмицата до ниво от 313,17 пункта. BG40 прибави 0,04% до 111,50 пункта, а BGTR30 се покачи с 0,05% до 262,21 пункта.

„В началото на седмицата азиатските и европейските инвеститори имат възможността да реагират на новината за свалянето на рейтингите на девет страни от еврозоната от страна на рейтинговата агенция Standard & Poor’s след приключване на американската сесия в петък, като повечето борсови индекси в Азия и Европа загубиха около процент от стойността си“, заяви за Investor.bg Даниел Димитров*, портфолио мениджър в Реал Финанс Асет Мениджмънт.

„На БФБ търговията премина при изключително ниска, дори и за българските стандарти ликвидност. Характерен белег на борсата от последните месеци е, че в моментите, в които негативните новини преобладават, спадът на цените се осъществява при изключително ниски обеми на търговия. Може би причината за това е, че купувачите изтеглят поръчките си, а продавачите не са склонни да осъществяват продажби на всяка цена, както бе през 2007 г. и 2008 г.

Сред малкото корпоративните новини днес можем да посочим обявеното решение за ликвидация на И Ар Джи Капитал - 1 АДСИЦ, след като неотдавна подобно решение взе мениджмънтът на Еларг Фонд за земеделска земя АДСИЦ. Съществена разлика между двете е, че И Ар Джи Капитал – 1 вече продаде недвижимото имущество, в което бе инвестирало и сега притежава единствено парични средства, докато за Еларг ФЗЗ този процес предстои.

Интересна бе и новината за увеличеното участие на СИЕСАЙЕФ АД в капитала на Българо-американската кредитна банка, след като акционери притежаващи около 3% от капитала са приели търговото предложение на фонда. Така при евентуално споразумение с фондовете на Gramercy е възможно още един емитент да напусне БФБ“, коментира портфолио мениджърът.

На пазара на акции на БФБ днес търговията възлезе на едва 70 хил. лв., като нямаше нито една емисия с оборот над 10 хил. лв. С най-голям оборот бяха ЦКБ (-0,1%) – 9 492 лв., Етропал (-7,3%) – 7 400 лв. и Адванс Терафонд АДСИЦ (-1,5%) – 7 303 лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 45 емисии, като съотношението печеливши/губещи е 14/23, а при 8 позиции не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 3 хил. лв. с ръст са единствено акциите на Доверие Обединен Холдинг (+4,7%), а с най-силен спад са книжата на Хидроизомат (-8,7%).

Извън регулиран пазар се прехвърлиха 1,1% от капитала на Монбат на стойност 1,523 млн. лв. при цена от 3,63 лв. за акция. На регулиран пазар търговията по позицията бе за към 3 хил. лв. и приключи на ниво от 5,40 лв. за брой.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
blago72
преди 12 години
Дано да е вярно, ама надали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
melon
преди 12 години
Ми дано не е вярно! *** калко му е...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
Internet
преди 12 години
Впрочем четохте ли в Биволъ - готвят ГЕРБ-ерите външен заем за 4.5 млрд евроДали това е вярно, а
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
Internet
преди 12 години
А лятото, преди сезона на отпуските, ще има сделки с 1-2 акции на ден
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
dakl
преди 12 години
До като Б.Б. и С.Дянков "управляват" икономиката и държавата , няма начин да бъде другояче!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
първи стъпки
преди 12 години
"при негативни новини купувачите изтеглят поръчките си, а продавачите не са склонни да продават на всяка цена" ......... вечеИ според мен е така с една корекция - думичката вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още