IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата – Химимпорт АД

Дружеството оглави по седмичен ръст компаниите от водещия борсов индекс SOFIX

09:17 | 14.01.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Акция на седмицата – Химимпорт АД

Книжата на Химимпорт АД бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в тазседмичното издание на рубриката "Акция на седмицата".

Акциите на дружеството поскъпнаха с 5,5%, оглавявайки по седмичен ръст компаниите от водещия индекс на БФБ-София.

През седмицата в 19 сделки бяха изтъргувани 11 728 акции на Химимпорт на стойност 16 108 лв.

Средната цена бе 1,37 лв. за акция, а търговията приключи на ниво от 1,42 лв. за брой, което представлява пазарна капитализация в размер на 214,8 млн. лв.

За последната година обаче дружеството е най-губещото в SOFIX (-40%), така че всъщност става дума за лека корекция на значителен спад.

През седмицата Проучване и добив на нефт и газ АД, което е част от икономическата група на Химимпорт, получи 15-годишно удължаване на договор за концесия.

Става въпрос за добив на суров нефт от находище "Бърдарски геран", област Плевен, сключен между Министерския съвет и дружеството през 2003 г. Срокът на концесията се удължава считано от 13 август 2011 г. при досегашните условия.

Консолидираната печалба на Химимпорт за деветмесечието на 2011 г. се повиши с 0,8% на годишна база до 102 млн. лв., като само през третото тримесечие тя намалява с 2,7% на годишна база до 30,7 млн. лв.

За 2010 г. консолидираната печалба бе 133,7 млн. лв., като се увеличи с 3,2% на годишна база. През 2009 г. печалбата бе 128,9 млн. лв., или ръст с 0,2% на годишна база.

Химимпорт АД е собственик на ТБ ЦКБ, ЗАД Армеец, ПОАД ЦКБ - Сила, България Ер, Проучване и добив на нефт и газ, Параходство Българско речно плаване, Зърнени храни България и други.

Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за вземане на инвестиционно решение.

Свързани компании:

Химимпорт АД(CHIM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
@uDaCiOuS D@r7nG
преди 12 години
Инвесторе, Защо не попитате Капитана които излезе да говори, че до края на годината ще започнат строежа на "Спортен Комплекс Варна", а такъв не е започнал.Защо ли????Да не би да са им свършили иманетата изкопани в цяла България и продадени на акциони навън.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още