IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсата се намира в аналогична ситуация на тази отпреди три години

Гръмки песимистични заглавия, отделни оптимистични призиви и силен спад на една значима валута, констатира пред Investor.bg Бончо Иванов от ОББ Асет Мениджмънт

17:27 | 09.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
Борсата се намира в аналогична ситуация на тази отпреди три години

Водещият индекс на БФБ - SOFIX, отстъпи с 0,2% в първата сесия за седмицата до 313,65 пункта. BG40 се понижи с 0,3% до 110,87 пункта, а BGTR30 е на практика без промяна (-0,01%) на ниво от 259,07 пункта.

"В момента сме в аналогичен период на този, в който бяхме в края на 2008 и началото на 2009 г. Гръмки песимистични заглавия, отделни оптимистични призиви и силен спад на една значима валута", заяви за Investor.bg Бончо Иванов*, портфолио мениджър в ОББ Асет Мениджмънт АД.

"Трябва да сме осъзнали, че тази криза вероятно ще е “мач” с повече от две полувремена, от които второто е към края си. За евентуалните продължения ще е необходимо да изчакаме определен лаг от време и да насочим вниманието си географски по на изток. Тръбенето, че първото полугодие ще е “страшно” вече не е новина, а борсите изконсумираха не малко евентуално свиване на растежа на икономиките", коментира той.

"С оглед на това нека не мислим, че дълговият проблем ще се оправи с щракване на пръсти, но да не се изненадвеме когато интензитетът на негативните заглавия започне да отслабва, а развитите борси вече са почнали “пророчески” да гледат по-оптимистично за бъдещето. В контекста на всичко това, няма как да не очакваме познатата забавена реакция на нашия малък и неликвиден пазар. Има оформен интерес към определени емисии с очакван добър бъдещ дивидент, но за да раздвижим въздуха ще ни трябват повече “птички”, смята Иванов.

На пазара на акции на БФБ днес бе отчетен оборот от 2,686 млн. лв., благодарение главно на търговията с БАКБ на стойност 2,041 млн. лв. Прехвърлиха се над 2% от капитала на банката, като цената при големия пакет (на стойност 1,964 млн. лв.) бе 4 лв. за акция, а последната сделка бе при 4,01 лв. за брой (+3,3%).

През борсата преминаха и 0,6% от акциите на Благоевград-БТ в сделка на стойност 506 хил. лв. при цена от 32,20 лв за брой (-5,3%). С оборот над 10 хил. лв. днес бяха още само КТБ (-0,2%) – 81 хил. лв. и БГ Агро (-17%) – 11 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 40 емисии, като съотношението печеливши/губещи е 21/16, а при 3 позиции не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на БАКБ (+3,3%), а с най-голям спад са книжата на БГ Агро (-17%) и Еврохолд (-8,6%).

Извън регулиран пазар имаше сделка с 4,2% от акциите на Енемона на стойност 1,013 млн. лв. при цена от 2,03 лв. за акция, докато на регулиран цената на затваряне бе 3,86 лв. за брой.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още