IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Негативни настроения на БФБ след осезаемо завръщане на продавачите

Предполагам, че търговията ще остане такава в близко бъдеще, коментира Владимир Малчев от Бул Тренд Брокеридж

16:18 | 05.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
Негативни настроения на БФБ след осезаемо завръщане на продавачите

Водещият индекс на БФБ - SOFIX, спадна с 1,7% в днешната сесия до ниво от 315,33 пункта. BG40 се понижи с 0,9% до 111,32 пункта, а BGTR30 загуби 1,9% до 260,03 пункта.

"Типична следпразнична търговска сесия на БФБ видяхме днес. Оборотът беше „спасен” от две пакетни сделки с акции на София-БТ и Благоевград-БТ. Възможно е при тях да наблюдаваме развитие подобно на тютюневия холдинг (Булгартабак - бел ред.), където преди известно време по-големите пакети от акции, главно на чуждестранни инвеститори, също бяха изкупени и концентрирани като собственост“, заяви за Investor.bg Владимир Малчев*, инвестиционен консултант и управител на ИП Бул Тренд Брокеридж.

„Въпреки че сесията приличаше много на вчерашната, истината е, че днес преобладаваха негативните настроения и връщането на продавачите на пазара беше осезаемо, докато вчера се създаде едно усещане за повишено търсене и крехко предлагане, като това важеше особено силно за някои от сините чипове. Интересна бе търговията при Петрол АД, където алчността и страхът са силно изразени в действията на борсовите играчи“, коментира той

„Предполагам, че търговията ще остане такава в близко бъдеще, като има някакви условия за по-осезаем ръст, но засега е рано да се прогнозира, дали такъв ще се случи“, смята анализаторът.

На пазара на акции на БФБ днес бе отчетен оборот от 814 хил. лв., благодарение главно на по-големи сделки с Благоевград-БТ (0%) – 330 хил. лв. и София-БТ (+2,9%) – 229 хил. лв. Още само при 5 емисии търговията надхвърли 10 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 49 емисии, като съотношението печеливши/губещи е 14/25, а при 10 позиции не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Еврохолд (+5,4%), а с най-голям спад са книжата на Петрол (-24%), Химимпорт (-4,8%) и Софарма (-2,9%).

От края на ноември до вчера акциите на Петрол бяха скочили 2,5 пъти, като въпреки днешния спад ръстът от дъното тогава е цели 88%.

Вчера компанията съобщи официално, че срокът на еврооблигационната й емисия е удължен с пет години. Така „Петрол реши един от назрелите за решаване въпроси пред дружеството“, се посочва в съобщението.

Софарма днес обяви 38% ръст на продажбите през декември и 0,4% за 2011 г. „През първите месеци на 2012 г. очакваме приходите от продажби да компенсират забавянето от последните месеци на 2011 г.“, заяви изпълнителният директор Огнян Донев. 

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още