IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Финансовите събития на годината

Инвеститорите станаха изключително предпазливи след вълна от негативни новини

19:59 | 28.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
Финансовите събития на годината

У нас:

За съжаление подобен аналог у нас липсва, поне за текущата година. Ако може да се обяви дебют, то той би бил на Енергони. Дружеството измести БТК по пазарна капитализация, но освен на хартия това с нищо не допринесе за търговията на БФБ. Компанията няма реална дейност, а единственият актив, който притежава е патент за изграждане на вятърна централа (патент, а не реална централа).

Професия на годината

По света:

Съосновател на технологична компания
 отново е най-доходната „професия“ за първи път от 2002 г. насам. След небивалия интерес към акциите на все още не публичната компания Facebook и публичното предлагане на Zynga, изглежда, че Уолстрийт пак се обръща към технологичната вълна. Следващата година ще бъде интересна, като ще се появят много нови мултимилиардери по джинси. Някои за по-дълго време, други за по-кратко.

У нас:

Интернет порталът dir.bg не успя да реализира намеренията си за публично предлагане до края на 2011 г. Това може да се отнесе и в категория Слух или Намерение на годината, но поради сходния сектор с горепосочените компании го включихме тук. Свитият пазар в момента вероятно уплаши мениджърите на компанията, но те официално не са се отказали от намеренията си.

Слух на годината 

Някой дали си спомня, че през август-септември вероятността САЩ да навлязат в рецесия беше над 50%? Това е според популярни в медиите имена, въпреки че консенсусът на икономистите от водещи инвестиционни банки беше по-позитивен. Щатската икономика не само, че опроверга Рубини и Розентал, но и отчете силно трето тримесечие с добри перспективи и за четвъртото. А вниманието на пазарите бързо се насочи от САЩ към Европа, където прогнозите за рецесия имат много по-дълбок фундамент. Остава само оправданието, че икономистите са предсказали 13 от последните 6 рецесии.

Да се надяваме 2012 г. да ни даде повече материал за номинации!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:46 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още