IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Финансовите събития на годината

Инвеститорите станаха изключително предпазливи след вълна от негативни новини

19:59 | 28.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
Финансовите събития на годината

Лента на годината 

Приватизацията през БФБ започна в края на годината. Лентата прерязаха електроразпределителните дружества и по-специално ЕВН България - Електроразпределение и ЕВН България Електроснабдяване с държавния дял от по 33%. През 2012 г. следват ЕОН и ЧЕЗ. Ефектите за БФБ от процедурата са спорни. Мажоритарният собственик придоби големия пакет на аукциона и увеличи дела си от 67%, съответно на 97.75% в ЕВН България Електроразпределение и 99.73% в ЕВН България Електроснабдяване. Публична търговия с акциите едва ли ще има. Това ще сведе до минимум интереса към ЕРП-тата на останалите две компании, тъй като мачът се оказа предварително решен. Намеренията на правителството към момента са за включване на още дялове на държавни дружества в приватизационния списък. Доколко това ще стане факт, времето ще покаже…

Отличник на годината

По света:

Биотехнологии, фармацевтика и комунални услуги
 са най-добре представящите се сектори. На дъното на класацията са финансови и брокерски услуги, а автомобилният сектор изгуби 30%.

У нас:

От акциите на фокус, призът Отличник на годината се връчва на Еврохолд България. Позицията отчита ръст от 41% за последната една година въпреки увеличенията на капитала. На противоположния полюс е Химимпорт със спад от 43%. Едно от най-ликвидните дружества на борсата пострада от слабата активност на инвеститорите и вторичния ефект от затварянето на репо-сделки. (бел.разглеждани са компаниите от основния индекс SOFIX към 21.12.2011 г.)

Публично предлагане на годината

По света:

Най-печелившата компания, която е направила публично предлагане през годината в САЩ, е GNC Holdings – верига за продажба на лекарства и хранителни добавки. Други имат по-добро представяне на годишна база, защото са в края на годината, като топ 10 имат поне 40% растеж. Сред тях е и LinkedIn, но 60% от публичните предлагания на компании, чиято дейност е свързана със социални мрежи, са на минус тази година. Zinga влезе в този списък от злополучни акции още на първия ден от търговията си.  
Последна актуализация: 14:46 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още