IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БАСЗЗ кани собствениците в 5 землища да участват в комасация

Заповедите за комасация от земеделския министър са били издадени в много кратък срок, очаква се стартът на още 40 проекта

14:44 | 10.12.11 г. 2
<p>
	Радослав Манолов <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Радослав Манолов Снимка: Investor.bg

Според него в момента Турция стартира комасационна процедура за 10 млн. декара, като разходите ще бъдат поети от държавата.

„У нас разходите по комасацията са в размер на около 15 лв. на декар, които трябва да бъдат платени от собствениците. Би било добър жест от държавата, ако опрости разходите за нови скици, което ще е стимул особено за малките собственици“.

Защо комасацията е важна?

В България сега не може да има успешни зеленчукови и овощни градини, защото няма парцели с размери 200 дка, които да може да бъдат закупени. Извършвайки комасацията, се създават предпоставки за подобен бизнес. Също така при комасираната земя има сигурност за обработващия, че ще я обработва и следващите години и така добивите се увеличават заради влагането на бавно разграждащи се торове. Освен това окрупнената земя е по-ценна.

„Преди 4 години обикалях землището на с. Раздел (общ. Елхово) и земята не се обработваше. След като с други собственици от асоциацията придобихме земи и поканихме арендатори, сега всичката земя се обработва. Няма как да не се гордеем с това“, сподели Борислав Петков.

Данни за имената на собствениците, за големината на всяко от посочените пет землища и карта на парцелите в с. Момина църква може да намерите в приложената презентация на Радослав Манолов.

Свързани компании:

Агро Финанс АД(AGF)

Агроенерджи Инвест АДСИЦ(AGI)

Булленд инвестмънтс АДСИЦ(LAND)

Адванс Терафонд АДСИЦ(ATER)

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ - ликвидирано(4EC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
tenero
преди 12 години
Искрица надежда в тъмнината
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 12 години
Който е съгласен да участва в комасация, в което и да е землище, може да пише на асоциацията и може пък следващият проект да стане при вашите земи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още