IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Малките сделки на БФБ показват липса на интерес у институционалните инвеститори

Възможно е известна доза оптимизъм да достигне и родната ни борса в резултат на опитите на Франция и Германия за спасяване на еврозоната, смята Стоян Николов от ПФБК

15:21 | 06.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
Малките сделки на БФБ показват липса на интерес у институционалните инвеститори

Водещият индекс на БФБ - SOFIX, се понижи с 0,4% в днешната сесия до ниво от 305,44 пункта, като от началото на седмицата е на минус 1,7%. BG40 спадна с 1,1% до 104,17 пункта, а BGTR30 загуби 2% до 242,97 пункта.

„Относително високият дневен оборот на БФБ-София от 724 хил. лв. не допринесе за подобряване на ценовите нива и всички индекси завършиха сесията на отрицателна територия", заяви за Investor.bg Стоян Николов*, управител на Първа Финансова Брокерска Къща (ПФБК).

„Наблюдаваната през последните седмици тенденция да се регистрират множество малки на брой сделки, дори и с традиционно по-ликвидните позиции, ни показва липсата на интерес от институционалните инвеститори и категоричен превес на дребните акционери и спекуланти", коментира той.

"И през следващите дни очаквам търговията да бъде движена основно от търсенето на ликвидност, но е възможно известна доза оптимизъм да достигне и родната ни борса в случай на позитивна вълна на световните капиталови пазари, в резултат на всеобхватните опити на Франция и Германия за спасяване на еврозоната, като по-категорични отговори ще имаме в края на седмицата“, каза анализаторът.

На регулиран пазар на БФБ днес бе отчетен оборот от 724 хил. лв., като на пазара на акции той възлезе на 695 хил. лв. (530 хил. с АДСИЦ), търговията с облигации бе за 24 хил. лв., а тази с компенсаторки – за 4 хил. лв.

С най-голям оборот при акциите бяха ФЗЗ Мел инвест АДСИЦ (0%) - 401 хил. лв. и ЕЛАРГ Фонд за земеделска земя АДСИЦ (-2,5%) - 95 хил. лв. При други 6 емисии търговията бе между 10 и 25 хил. лв.

Вчера, предложеният за ликвидатор на ЕЛАРГ Веселин Данев заяви в интервю за Investor.bg, че прогнозният ликвидационен дял за акция на АДСИЦ-а е над 1,50 лв., като има възможност да стигне и до 2 лв., ако се изпълнят определени допускания.

На пазара на акции се търгуваха общо 55 емисии, като съотношението печеливши/губещи е 15/30, а при 10 позиции не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с повишения са единствено акциите на ЦКБ (+1,2%) и Каолин (+1%), а с най-голям спад са книжата на Булленд инвестмънтс АДСИЦ (-13,5%), Синергон Холдинг (-3,5%) и ПИБ (-2,9%).

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още