IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Седмицата на БФБ започна със спадове

Липсата на купувачи на БФБ продължава да оказва сериозен натиск върху цените на акциите, коментира Марин Костурски от БенчМарк Финанс

14:58 | 05.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
Седмицата на БФБ започна със спадове

Водещият индекс на БФБ - SOFIX, се понижи с 1,3% в първата сесия за седмицата до ниво от 306,70 пункта. BG40 отстъпи с 0,4% до 105,30 пункта, а BGTR30 спадна с 1,7% до 247,83 пункта.

„Липсата на купувачи на БФБ продължава да оказва сериозен натиск върху цените на акциите на компаниите. Основните индекси се понижават с над процент, а дневният оборот е около четвърт милион, което само по себе си говори, че и продавачите нямат особено голямо желание да се освобождават от книжата си на текущите нива“, заяви за Investor.bg Марин Костурски*, брокер в ИП БенчМарк Финанс.

„Явно възможността за получаване на кешови наличности и страхът от срив на котировките карат родните инвеститори да удовлетворяват и скромните оферти купува, които се появяват на пазара. До разрешаването на дълговата криза в Европа и стабилизирането на международните борси не очаквам еднозначни движения в положителна посока“, коментира той.

На регулиран пазар на БФБ днес бе отчетен оборот от 298 хил. лв., като на пазара на акции той възлезе на 243 хил. лв., търговията с облигации бе за 30 хил. лв., а тази с компенсаторки - за 25 хил. лв.

С най-голям оборот при акциите бяха Еврохолд (-0,3%) - 30 хил. лв., Химимпорт (-1,3%) - 29 хил. лв., ФНИ България АДСИЦ (-6,1%) - 21 хил. лв. и БАКБ (+0,5%) - 21 хил. лв. При още само две емисии търговията надвиши 10 хил. лв.

На пресконференция днес БАКБ представи новия си мениджърски екип, чиято цел ще е да трансформира кредитния портфейл на банката от строителство към зелена икономика и европейски проекти. Не се предвижда отписване на БАКБ от борсата, заяви председателят на Надзорния съвет Цветелина Бориславова в отговор на въпрос на Investor.bg.

На пазара на акции се търгуваха общо 54 емисии, като съотношението печеливши/губещи е 10/31, а при 13 позиции не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голямо повишение са акциите на ЕЛАРГ ФЗЗ АДСИЦ (+1,3%), а с най-голям спад са книжата на ФеърПлей Пропъртиc АДСИЦ (-8,5%), ФНИ България АДСИЦ (-6,1%) и ПИБ (-4,9%).

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още