IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата - ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ

Дружеството оглави по седмичен ръст компаниите на борсата с оборот над 10 хил. лв. след предложението на Съвета на директорите му за доброволна ликвидация

13:27 | 26.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
Акция на седмицата - ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ

Книжата на ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в тазседмичното издание на рубриката "Акция на седмицата".

Акциите на дружеството поскъпнаха със 17%, оглавявайки по седмичен ръст компаниите от индексите BG40, BGTR30 и BGREIT, както и всички дружества с оборот над 10 хил. лв. на борсата.

През седмицата в 73 сделки бяха прехвърлени близо 589 хил. акции на ЕЛАРГ на стойност 458 хил. лв., като само при други два АДСИЦ-а оборотът бе по-голям - Фонд за недвижими имоти България и Адванс Терафонд.

Засилената активност по позицията бе провокирана от обявеното в сряда предложение на Съвета на директорите на ЕЛАРГ ФЗЗ АДСИЦ за доброволна ликвидация на компанията с аргумента, че така акционерите биха получили повече, отколкото чрез продажба на подценените си акции.

В четвъртък се изтъргуваха книжа на АДСИЦ-а за 249 хил. лв. в широкия диапазон 0,72-0,86 лв. за акция, като търговията приключи на ниво от 0,80 лв. за брой - ръст от 18% спрямо предния ден. В петък се сключиха сделки за още 206 хил. лв., като цената се стабилизира между 0,79 и 0,82 лв. за акция и затвори без изменение спрямо четвъртък.

От началото на годината акциите на компанията поскъпват с 39%, а за последните 12 месеца ръстът е 37%. Пазарната капитализация е в размер на 47,8 млн. лв.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
"Последната публикувана пазарна оценка на портфейла от земеделски земи на фонда към 31 декември 2010 г. е 95 млн. лв. Към  следва да се добавят 15 млн. лв. за парцелите ни в местността Камбаните в София, докато пазарната стойност на акциите в обрaщение е едва около 40 млн. лв. (преди поскъпването от последните две сесии - бел. ред.)”, се казва в предложението на СД.

"В интерес на нашите инвеститори преди време Общото събрание на акционерите на ЕЛАРГ реши да удължи живота на фонда до 2018 г., но продължаващите негативни тенденции на фондовия пазар предполагат друго решение”, заявиха от ръководството на фонда.

От началото на 2011 г. ЕЛАРГ е продало 33 749 дка, купило е 222 дка и е отписало 121 дка в резултат на съдебни решения. Към 30 септември 2011 г. дружеството притежава 251 169 дка земеделска земя при средна цена на придобиване от 223 лв./дка, или за общо 55,9 млн. лв. При тази оценка на основния актив (земеделската земя) собственият капитал на ЕЛАРГ ФЗЗ АДСИЦ е 69 млн. лв. към 30 септември 2011 г., което се равнява на 1,155 лв. на акция.

Предложението на Съвета на директорите на ЕЛАРГ Фонд за земеделска земя АДСИЦ може да провокира и други АДСИЦ да пристъпят към ликвидация като средство за постигане на по-добра оценка на инвестициите на акционерите си.

Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за вземане на инвестиционно решение.

Свързани компании:

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ - ликвидирано(4EC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още