IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Родните инвеститори запазиха самообладание на фона на разпродажбите в чужбина

До успокояване на ситуацията в Европа не очаквам сериозно раздвижване на БФБ и поява на нови борсови играчи, коментира Марин Костурски от БенчМарк Финанс

16:37 | 10.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
Родните инвеститори запазиха самообладание на фона на разпродажбите в чужбина

Водещият индекс на БФБ - SOFIX, се понижи с 0,6% в днешната сесия до ниво от 334,47 пункта. От началото на седмицата индексът е на минус 1,6%.

Ценово претегленият BG40 спадна с 0,5% до 111,20 пункта, равнопретегленият BGTR30 загуби 1% до 272,77 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти – BGREIT, отстъпи с 0,1% до 48,27 пункта.

„На фона на разпродажбите на международните финансови пазари родните инвеститори успяха да запазят самообладание и понижението на индексите бе в рамките на половин-един процент“, заяви за Investor.bg Марин Костурски*, брокер в ИП БенчМарк Финанс.

„Забелязва се превес на продавачите, но липсата на оферти купува, като че ли пречи на реализирането на големи пакети на текущите нива и не позволява на спадът да се засили. До успокояване на ситуацията в Европа не очаквам сериозно раздвижване на БФБ и поява на нови борсови играчи. Натискът по ликвидните позиции може би ще се засили в краткосрочен план, но някой дългосрочни инвеститори ще използват текущите ниски нива за структуриране на портфейли“, коментира той.

На регулиран пазар на БФБ днес бе отчетен оборот от 1,640 млн. лв., като на пазара на акции той възлезе на 1,237 млн. лв., а търговията с облигации бе на стойност 401 хил. лв.

С най-голям оборот бяха Еврохолд (-0,8%) – 556 хил. лв., Маунтин Парадайс Инвест АДСИЦ (0%) – 180 хил. лв. и ЕЛАРГ ФЗЗ АДСИЦ (0%) - 103 хил. лв. При още 13 емисии търговията надвиши 10 хил. лв.

На пазара на акции се търгуваха общо 68 емисии, като съотношението печеливши/губещи е 17/38, а при 13 позиции не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с повишение са единствено акциите на Трейс Груп (+1,1%), а с най-голям спад са книжата на Арома (-10,3%) и ЦКБ (-3,3%).

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още