IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българско дружество е в напреднал стадий на листване в Букурещ

Румънската фондова борса няма да купува дял от българската, твърди Иван Такев, цитиран от румънски вестник

08:45 | 09.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
Българско дружество е в напреднал стадий на листване в Букурещ

Българска компания се намира в напреднал стадий на преговори за листване на фондовата борса в Букурещ. Тя от своя страна може да бъде последвана и от други компании, проявяващи интерес към по-голямата ликвидност на румънската борса, съобщава местния вестник Аджерпрес, позовавайки се на представители на капиталовите пазари от двете страни.

Вчера фондовите борси в София и Букурещ подписаха меморандум за сътрудничество, а в скоро време ще сключат такъв и централните депозитари на Румъния и България.

Една от основните насоки на действие, произлизащи от меморандума за разбирателство между двете борси, е листването на емитенти от България на борсата в Букурещ, заяви генералният директор на румънския Централен депозитар Адриана Танасою.

Генералният директор на букурещката фондова борса Валентин Йонеску заяви, че двете борси са решили да засилят връзките си за развитието на общи финансови продукти предвид факта, че инвеститорите имат общо възприятие за двете борси, тъй като са в един регион.

Мнението на изпълнителния директор на фондовата борса в София Иван Такев е, че въпреки разликите в мащабите на пазарите двете борси могат да работят заедно, за да увеличат "международната си видимост". Той добави, че България е по-малка страна и по-малка икономика, но има серия от предимства по отношение на конкурентноспособността, като благоприятен фискален режим и традиции в областта на транзакциите с ценни книжа.

Такев обаче отхвърли слуховете, че фондовата борса в Букурещ ще купи пакет акции от БФБ, като заяви, че не е разговарял с румънския си колега по този въпрос.

(БТА)

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още