IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ и Румънската фондова борса подписаха меморандум за сътрудничество

Не се споменава дали е била обсъждана приватизацията на БФБ-София

11:05 | 08.11.11 г.
<p>
	Иван Такев <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Иван Такев Снимка: Личен архив

Българската и румънската фондови борси подписаха меморандум за сътрудничество с който се поставя началото на възможно листване на компании и на двете борси, се казва в прессъобщение на БФБ-София. Меморандумът за сътрудничество е подписан от Иван Такев, изпълнителен директор на БФБ-София и Валентин Йонеску, генерален директор на букурещката борса.

"Меморандумът между БФБ и румънската борса предвижда двете институции да засилят обмена на информация в областта на законодателството и регулацията на капиталовия пазар с цел повишаването на ефективността и модернизацията на борсовата търговия в двете страни", се казва в съобщението.

"Партньрството ще даде възможност на инвеститорите да имат достъп до навременна информация за публичните компании и търгуваните финансови инструменти в двете страни.

Споразумението ще спомогне за интензивен диалог между ръководствата на двете борси, обмяна на служители и съвместно участие на борсите в България и Румъния в проекти, свързани с предизвикателствата пред капиталовите пазари в България и Румъния.

Двете борси се ангажират и със съвместно разработване на нови финансови инструменти и общи индекси", е обявеният анагажимент.

Не се споменава дали е била обсъждана приватизацията на БФБ-София АД и Централен депозитар АД с купувач Букурещката фондова борса.

БФБ-София АД и Централен депозитар АД са в процедура за приватизация в пакет, като мажоритарният дял и в двете се контролира от българската държава.

Предстои да видим дали меморандум за сътрудничество може да е прелюдия към сделка. Според Иван Такев средата на 2012 г. е постижим срок за приватизацията на БФБ.

БФБ-София излезе на печалба през третото тримесечие на 2011 г.

Акциите на пазарния оператор се търгуват на самата БФБ-София от началото на 2011 г., като последната сделка е при цена от 2,64 лв. за акция, а борсовата търговия от началото на годината е в рамките на 2,11-4,27 лв.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още