IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паритет между печеливши и губещи акции на борсата

Трудно е да се каже каква част от негативните сценарии са калкулирани от пазарите, коментира Благовест Крачев от Карол

16:22 | 03.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
Паритет между печеливши и губещи акции на борсата

Водещият индекс на борсата – SOFIX, се повиши с 0,4% в днешната сесия до ниво от 338,28 пункта. От началото на седмицата индексът е на минус 1,6%. На пазара на акции се търгуваха общо 58 емисии, като съотношението печеливши/губещи е 25/25, а при 8 позиции не бе отчетена промяна.

Ценово претегленият BG40 прибави 0,1% до 113,72 пункта, равнопретегленият BGTR30 се покачи с 0,5% до 279,56 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти – BGREIT, нарасна също с 0,5% до 49,54 пункта.

„За съжаление на БФБ не наблюдаваме рязко сменящи се настроения, каквито има на другите европейски пазари поради това, че вече нямаме достатъчно инвеститори, които да търгуват, както и инструменти, с които да се търгува", заяви за Investor.bg Благовест Крачев*, брокер в ИП Карол.

"Интересната част от търговията днес беше при Централна Кооперативна Банка и Меком - при първата позиция интересното е ликвидността, с която се търгува, а при втората - резкият спад в цената (20% преди последната сделка - бел. ред.)", коментира той.

"В международен план видяхме, че всичко е предпоследно и не бива да се избързва със заключенията. Едва ли някой може в момента да прецени точно последиците от лошите сценарии. Цените в момента са отчели част от тях, но повечето инвеститори не могат да оценят каква част от негативните сценарии са калкулирани от пазарите към момента“, смята брокерът.

На регулиран пазар на БФБ днес бе отчетен оборот от 740 хил. лв., като на пазара на акции той възлезе на 724 хил. лв., след като повече от половината от него се дължеше на прехвърляне на 0,5% от капитала на Инвестиционна Компания Галата АД (-4,5%) на стойност 437 хил. лв.

От останалите дружества с най-голям оборот бяха ЦКБ (+0,3%) – 123 хил. лв. и КТБ (-1%) - 54 хил. лв. При още само 3 емисии търговията надвиши 10 хил. лв.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голямо повишение са акциите на Булгартабак (+2%) и Трейс Груп (+1,9%), а с най-голям спад са книжата на Софарма имоти АДСИЦ (-10,7%).

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още