IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчетите на публичните компании до момента като цяло не показват изненади

Износителите отчитат забавяне на фона на дълговата криза в Европа, като очаквам догодина то да се задълбочи, коментира Красимир Йорданов от ДСК Асет Мениджмънт

16:21 | 31.10.11 г.
Отчетите на публичните компании до момента като цяло не показват изненади

Водещият индекс на БФБ - SOFIX, се понижи с 0,6% по време на първата сесия за седмицат до ниво от 341,63 пункта. Ценово претегленият BG40 е нагоре с минималните 0,02% до 114,80 пункта, а равнопретегленият BGTR30 загуби 0,6% до 281,53 пункта.

Индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти – BGREIT, прибави 0,3% до 49,29 пункта, а индексът на компаниите с добро корпоративно управление – CGIX, записа спад от 0,04% до 95,12 пункта.

„Седмицата започна със слаба активност на БФБ, като оборотът на пазара на акции днес бе незадоволително малък. До края на седмицата очаквам умерено повишение на основните борсови индекси", заяви за Investor.bg Красимир Йорданов*, портфолио мениджър в УД „ДСК Асет Мениджмънт“.

"Публикуваните отчети до момента като цяло не показват изненади. Продажбите на голяма част от компаниите износителки отчитат забавяне, което е нормално предвид несигурната обстановка в Европа около дълговата криза. От друга страна следва да се отчете високата база, която компаниите натрупаха миналата година и съответно като процентно съотношение ръстовете през тази година не са същите“, коментира той.

„Догодина очаквам допълнително забавяне на продажбите на публичните компании и въобще на износа на българската индустрия предвид на мерките, които европейските държави ще предприемат за ограничаване на публичните разходи в отговор на раздутите бюджети и високата задлъжнялост на държавния сектор. По-вероятно отпреди е и някои от тези компании да покажат понижение на финансовите си резултати“, предвижда анализаторът.

На регулиран пазар на БФБ днес бе отчетен оборот от 929 хил. лв., като на пазара на акции той възлезе на 420 хил. лв., сделките с облигации бяха на стойност 496 хил. лв., а тези с компенсаторни инструменти - за 12 хил. лв.

Акции на Булгартабак-холдинг АД за 8,2 млн. лв. се прехвърлиха извън регулиран пазар. Цената, на която се извършиха прехвърлянията на 330 842 дяла, бе 25 лв. за акция. Това е с 1,40 лв. по-ниско от последната борсова сделка с акциите в петък.

С най-голям оборот при акциите бяха Лавена (+12%) - 169 хил. лв., Еврохолд България (-2,4%) - 50 хил. лв. и Маунтин Парадайс Инвест АДСИЦ (0%) - 47 хил. лв. При още 6 дружества търговията надвиши 10 хил. лв.

В днешната сесия се търгуваха общо 54 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи е 17/28, а при 9 позиции не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Лавена (+12%), а най-много поевтиняха книжата на Първа инвестиционна банка (-5,8%), Еврохолд България (-2,4%) и Трейс груп холд (-2,1%).

В петък стана ясно, че Трейс Груп Холд АД отчита 73% спад на годишна база в неконсолидираната печалба до 1,25 млн. лв. за третото тримесечие на 2011 г. За деветмесечието печалбата е 5 млн. лв., като намалява с 44% на годишна база.

При слаб оборот книжата на Хидропневмотехника АД поскъпнаха с 58%, а тези на Топливо се понижиха със 17 на сто.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още