IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

МКБ Юнионбанк издаде ипотечни облигации за 15 млн. евро

Лихвата по 3-годишните книжа е 5,75%, като предстои емисията да бъде регистрирана за търговия на БФБ

13:18 | 06.10.11 г. 3
МКБ Юнионбанк издаде ипотечни облигации за 15 млн. евро

МКБ Юнионбанк е издала емисия ипотечни облигации в размер на 15 млн. евро, съобщиха от водещия мениджър по сделката Райфайзенбанк (България) ЕАД.

Това е третата облигационна емисия и първата с ипотечни облигации на МКБ Юнионбанк. Срокът на емисията е 3 години и ще бъде погасена еднократно на датата на падежа. Лихвата е фиксирана в размер на 5,75% на годишна база, а целта е финансиране на основната дейност на МКБ Юнионбанк.

Първичното записване на облигациите е осъществено при условията на частно предлагане, като облигационери са основно големи институционални инвеститори. Общият заявен за записване брой облигации е превишил максималния брой книжа, предложени за записване със сумата от 1,735 млн. евро.

Това е първа транзакция на капиталовия пазар на българска банка с цел набиране на средносрочно финансиране след 2008 г., заявяват от водещия мениджър.

Предстои вписване на емисията в регистъра на Комисията за финансов надзор, което ще позволи регистрация на облигациите за вторична търговия на Българската фондова борса – София АД.

МКБ Юнионбанк e част от международната група Bayern LB/MKB. Наскоро агенция Fitch присъди на МКБ Юнионбанк най-високия за България дългосрочен рейтинг от 'BBB+'. Рейтингът за подкрепа е определен от Fitch на „2“, което също е максимално високата му стойност за български институции.

За първото полугодие на 2011 г. МКБ Юнионбанк реализира 3,2 млн. лв. печалба, а активите й достигат 1,7 млрд. лв. при ръст на годишна база с 82 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Lazy
преди 12 години
Защо винаги търсим под вола теле. Ако не могат да осигурят 30 милиона - защо да не могат? Просто е по-добре да вземеш пари при 5% лихва и да ги дадеш след това при 8.5 % Чиста далавера, ако има инфлация, инфлира ти инвестицията, инфлира ти и дълга. Ако има дефлация, дефлира ти инвестицията, дефлира ти и дълга - твойте 3% си седят. Знаеш ли колко зор е да събереш 30 М вложения? А тук са емитирали облигации и са презаписани даже. Да не говорим че на 5% лихва трудно ще се избият хората да влагат при теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
Според мен много някаква никва цифра за една банка... така де, те ако 30 млн лв не могат да осигурят, за какво съществуват?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
black_dragon
преди 12 години
Интересно за какво са им? Имам парички там и ако някой знае нещо да каже на личен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още