IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медика отчете 35% ръст на продажбите за деветмесечието след удвояване на износа

Ръстът не е конюнктурен, а се дължи по-скоро на разработването на нови пазари и клиенти, посочват от компанията

16:41 | 04.10.11 г.
Медика отчете 35% ръст на продажбите за деветмесечието след удвояване на износа

Медика отчита 35,2% ръст на годишна база на продажбите си за деветмесечието на 2011 г., показват данни на дружеството публикувани чрез БФБ-София. Компанията вече е достигнала оборота си за 2010 г. от 13 млн. лв.

Медика АД отчита резултатите от провежданата последователна политика на преструктуриране на продуктовото си портфолио и модернизиране на производството, се казва в съобщението.

Ръстът в продажбите на фармацевтични продукти е близо 20% за деветмесечието на годишна база, като през месец септември той е удвоен спрямо същия период на 2010 г. Още по-сериозно е нарастването на продажбите на медицински изделия за деветмесечието – над 48%.

Основният принос в тези резултати е на износа на продуктите на Медика. Той е удвоен спрямо 2010 г. и относителният му дял в общите продажби е нараснал от 26% през 2010 до 36% през 2011 година. Внимателният прочит на цифрите показва, че факторите довели до този ръст са не толкова конюнктурни, а разработване на нови пазари и клиенти, както по отношение на лекарствата, така и на медицинските изделия, споделят от дружеството.

Софарма АД притежава пряко над 10% от капитала на Медика АД, а 83% са собственост на Доверие Капитал АД, в което акционер е Доверие обединен холдинг АД, в което Софарма АД притежава най-големия дял.

За последните 12 месеца акциите на Медика АД поскъпват с 18,4% до 2,25 лв. за акция и 23 млн. лв. пазарна капитализация, а дружеството е разпределило и дивидент от 0,08 лв./акция.

Свързани компании:

Медика АД(5MA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:42 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още