IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

На последно място сме в света по застраховки Живот с дял от едва 15% от всички

Много от пазарните играчи са забравили да предлагат продукт, който не е задължителен, смята Светла Несторова, член на УС на Асоциацията на българските застрахователи

13:33 | 29.09.11 г. 7
На последно място сме в света по застраховки Живот с дял от едва 15% от всички

Делът на животозастраховането през 2010 г. е едва 15% от общия дял на премийните приходи, а в света средният дял е 60%. Това показват данните на Комисията за финансов надзор (КФН), представени по време на провелата се днес пресконференция „Животозастраховането в България – прогнози за развитие“.

Така страната ни се нарежда на последно място не само в Европа, но и в света. В Люксембург например този дял е около 92%, а в съседна Гърция – 54%.

Тези цифри показват, че затрахователната пирамида е наопаки, каза Борислав Богоев, зам.-председател на КФН, ръководещ управление „Застрахователен надзор“. Това е така, защото българинът е беден и доходите му нарастват бавно, обясни Богоев и допълни, че първо мислим за колата, а после за живота и здравето си. Дори жилището ни не е приоритет като застрахователен обект.

Другата причина животозастраховането да не е разпространено у нас е, че се подменя същността на тази застраховка. Хората предпочитат да сключат застраховка, ако могат да избегнат данъците, които дължат на държавата, каза Богоев.

Освен това застраховката „Живот“ се прокрадва между другите финансови продукти – с ипотечното кредитиране, с издаването на банкова карта и други. Не бих се съгласил, че животозастраховането трябва да се прикрива по този начин, а смятам, че трябва да бъде ясно промотирано, категоричен бе зам.-председателят на регулатора.

Според Светла Несторова, председател на Комисията по животозастраховане в Асоциацията на българските застрахователи и член на УС на АБЗ, въпреки че се твърди, че пазарът е доминиран от автомобилното застраховане, това не е проблем.

Проблем според нея е, че пазарът е доминиран от задължителните застраховки. Много от пазарните играчи са забравили да предлагат продукт, който не е задължителен, каза Несторова. Въпреки средата обаче животозастраховането се опитва да расте, категорична бе тя.

Отношението на застрахователите към застрахователните лица, непризнаването на издадените документи от лекари, които не работят със съответната застрахователна компания, липсата на кадри в бранша и още други са само част от проблемите в сектора, които бяха представени от бранша.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
...."Проблем според нея е, че пазарът е доминиран от задължителните застраховки."...Причината за неволите им на тия застрахователи е много проста и те си я знаят: МНОГО ЛЪЖАТ! Затова се и налага да има задължителни застраховки. Пак си лъжат, но това не се отразява така драстично на печалбата им, тъй като до голяма степен донорите им са гарантирани !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
biserz
преди 12 години
Че това тука живот ли е, че да го застраховаме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
Tradanza
преди 12 години
Много добре ми е ясна идеята на застраховката "Живот". Затова нямам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 0
naso_fr
преди 12 години
Това за същите тия застрахователи ли говорим, които при инцидент с колата те правят на луд... пък те чакали пари от застраховка живот!Застрахователите (мутри преправени в костюми, че Европа-та се кара) да си оправят отношението към клиента, щото мутренските години свършиха и сега глиента не се бие, а се ПРИМАМВА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 12
Императорът
преди 12 години
Защото Българинът се мисли за безсмъртен - някаква кръстоска между терминаторът и шотландският боец !!! Предпочита да си застрахова бричката, ламарините са му по-скъпи от кожата. Чувал съм нееднократно довод "ми то защото с колата мога да катастрофирам и да я потроша", а когато го попитам - като катострофира с колата, няма ли да е вътре и не се ли страхува, че може *** или да остане без крачета или без ръчички, то ме гледа като *** насреща...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 10
dreamhell
преди 12 години
Явно не ти е много ясна идеята на застраховката "Живот"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 2
Tradanza
преди 12 години
Бая хора са излъгали. Да се надяваме, че % ще намалява от сега нататък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още