IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глоба до 20 хил. лв., ако взаимните фондове не изкупуват постоянно своите дялове

Парламентът днес прие на второ четене законопроекта за дейността на колективните инвестиционни схеми и на други предприятия за колективно инвестиране

16:47 | 20.09.11 г.
Глоба до 20 хил. лв., ако взаимните фондове не изкупуват постоянно своите дялове

Ако инвестиционно дружество наруши забраната да издава облигации и други дългови ценни книжа, се предвижда глоба от 10 хил. до 20 хил. лв. Това гласува парламентът, който прие на второ четене законопроекта за дейността на колективните инвестиционни схеми и на други предприятия за колективно инвестиране, съобщи БТА.

Същата санкция ще се налага, ако колективните инвестиционни схеми не изпълняват задължението постоянно да предлагат дяловете си на инвеститорите по емисионна стойност, основаваща се на нетната стойност на активите, и по искане на притежателите на дялове да ги изкупуват по цена, основаваща се същата тази стойност.

Инвестиционното дружество от затворен тип пък не може да се преобразува в друг вид търговско дружество, както и да променя предмета си на дейност, приеха още депутатите. Преобразуване на инвестиционно дружество от затворен тип в колективна инвестиционна схема се допуска само с разрешения на Комисията за финансов надзор (КФН).

Преобразуването чрез сливане и вливане, разделяне и отделяне, както и прекратяването на инвестиционното дружество от затворен тип се извършват също с разрешение на регулатора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още