IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX заличи ръста от началото на годината, след като загуби 5% през септември

Дъно може би ще се формира през следващите седмици, когато ще се изчерпи и минималното останало предлагане, смята Цветослав Цачев от Елана Трейдинг

15:21 | 19.09.11 г.
SOFIX заличи ръста от началото на годината, след като загуби 5% през септември

Водещият индекс на БФБ - SOFIX, се понижи с 1,1% по време на днешната сесия до ниво от 359,16 пункта. Това е под нивото на индикатора от 10 декември миналата година, когато той затвори на 359,73 пункта.

Индексът е на червено в девет от единадесетте сесии от началото на месеца, като е загубил 5% в този период.

"Пазарът в последните седмици не беше свален от масови разпродажби, след като преобладаващата част от инвеститорите не продават. Цените са много ниски, което ограничава желанието за продажба, а и който е искал да продаде вече го е направил, така че са останали предимно дългосрочните инвеститорите", коментира за Investor.bg Цветослав Цачев*, ръководител на отдел Анализи в ИП Елана Трейдинг АД.

"В момента определено липсва търговия с ликвидните дружества, а повечето участници на пазара наблюдават отстрани или въобще не се интересуват. Още обаче няма сигнали, че сме достигнали дъното. Може би това ще стане през следващите седмици, когато ще се изчерпи и минималното останало предлагане. Начало на някакво възстановяване може да започне след 1-2 месеца на стабилизация, през което време и негативните нагласи в чужбина може да се променят", смята той. 

Останалите индекси на БФБ също се понижиха - ценово претегленият BG40 е надолу с 1,2% до 117,92 пункта, равнопретегленият BGTR30 загуби 1,4% до 298,70 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти – BGREIT, записа спад от 1% до 48,19 пункта.

На регулиран пазар на БФБ днес бе отчетен оборот от 2,056 млн. лв., като на пазара на акции той възлезе на 323 хил. лв., сделките с облигации бяха на стойност 1,690 млн. лв., а тези с компенсаторни инструменти - за 43 хил. лв.

С най-голям оборот при акциите бяха Булленд инвестмънтс АДСИЦ (+1,5%) - 46 хил. лв., Централна кооперативна банка (-3,6%) - 39 хил. лв. и Петрол (-11,3%) - 33 хил. лв. При още 7 дружества търговията надвиши 10 хил. лв.

Търгуваха се общо 55 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи е 11/35, а при 9 позиции не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на ЕМКА (+4,5%) и Булленд инвестмънтс АДСИЦ (+1,5%), а най-много се понижиха книжата на Специализирани бизнес системи (-33,3%), Петрол (-11,3%), Индустриален капитал холдинг (-5,7%), Неохим (-4,7%) и Енемона (-4,7%).

При слаб оборот акциите на Проучване и добив на нефт и газ поскъпнаха с 5,2%, а тези на Полимери се понижиха с 28 на сто.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още