IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повишения за индексите на БФБ при ниска активност

Раздвижване на борсата евентуално може да очакваме с влизането в сила на промените в индексите, смята Олга Йорданова от Ултима Капитал Мениджмънт

15:00 | 14.09.11 г.
Повишения за индексите на БФБ при ниска активност

Водещият индекс на БФБ - SOFIX, се повиши с 0,7% по време на днешната сесия до ниво от 365,50 пункта. Ценово претегленият BG40 е нагоре с 0,5% до 118,61 пункта, равнопретегленият BGTR30 прибави 1,1% до 304,33 пункта, а индексът на дружествата, инвестиращи в недвижими имоти – BGREIT, записа ръст от 1,6% до ниво от 48,30 пункта.

„Въпреки зеления финал днес, сесията бе класическа за БФБ - ниски обеми, липса на интерес и висока предпазливост. На фона на натрупаните проблеми, свързани с дълговата криза в Европа, едва ли към този момент можем да концентрираме позитивни очаквания за нашия пазар. По-скоро бихме продължили с обичайната ниска пазарна динамика, лек червен уклон и слаби флуктуации по отделни позиции“, коментира за Investor.bg Олга Йорданова*, фонд мениджър в УД Ултима Капитал Мениджмънт.

„Евентуално освежаване на активността може да очакваме през следващата седмица около предстоящите промени в състава на индексите. По-резки движения вероятно биха се оформили и след средата на oктомври, когато изборите ще съвпаднат с крайния срок за публикуването на счетоводните отчети на компаниите за третото тримесечие“, смята Йорданова.

„За съжаление настроенията около Гърция ще продължат да определят движенията на повечето пазари. Не допускам извънредни изненади, но ако има подобни, дано да повлияят стабилизиращо върху поведението на инвеститорите“, допълни още тя.

На регулиран пазар на БФБ днес бе отчетен оборот от 650 хил. лв., като на пазара на акции той възлезе на 624 хил. лв., сделките с облигации бяха на стойност 14 хил. лв., а тези с компенсаторни инструменти - за 12 хил. лв.

С най-голям оборот при акциите бяха Булгартабак-холдинг (-0,4%) - 178 хил. лв., Формопласт (-0,9%) - 102 хил. лв. и Химимпорт (0%) - 76 хил. лв. При още 7 дружества търговията надвиши 10 хил. лв.

Търгуваха се общо 73 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи е 40/20, а при 13 позиции не бе отчетена промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Еларг фонд за земеделска земя (+8,9%) и Софарма (+1,2%), а най-много се понижиха книжата на ЕМКА (-2,3%) и Формопласт (-0,9%).

При по-нисък оборот акциите на Чугунолеене поскъпнаха с 37%, а тези на Сила холдинг са нагоре с 32 на сто. На другия полюс останаха книжата на Проучване и добив на нефт и газ и ТК-холд, които поевтиняха съответно със 17% и 11%.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ може да намерите в реално време тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:18 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още